Marängtårta med citrongrädde och färska bär

Till midsommar bakade jag en mycket god marängtårta med smak av citron. En tårta som säkert bjöds på ”mer än ett ställe” i midsommar ….mmmmm, maräng, grädde, jordgubbar. MUMS!

Här kommer lite flera tårtförslag, som passar i midsommartider: Marängtårta med smörkrämKoladröm med daimgrädde och jordgubbar –  TårtbottenMarängtårta med smörkräm och jordgubbar 

Marängtårta

Nu är midsommar förbi och jag vill komma ihåg receptet, så här kommer det!

Ugn: 150 grader i cirka 30-35 minuter

Antal bitar: Cirka 10 st

Det här behöver du

Botten

100 g rumsvarmt smör

1,5 dl strösocker

5 äggulor

4 msk mjölk

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Maräng

5 äggvitor

2,5 dl strösocker

Fyllning

3 dl vispgrädde

2 dl lemon curd

några nävar färska bär, ex-vis jordgubbar eller hallon

Topping

50 g mandelspån

Gör så här

Sätt ugnen på 150°.

Separera äggen, vitorna för sig och gulorna för sig. 

Vispa rumstempererat smör och socker poröst, gärna med elvisp. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Bred ut smeten i botten av en långpanna med bakplåtspapper, 30×40 cm. (Jag använde en stor långpanna, bredde ut smeten på bakplåtspappret enligt måttet, 30×40 cm. Tårtan bredde sedan ut sig under gräddningen och fyllde hela långpannan, vilket dock inte var något hinder för slutresultatet). 

Vispa äggvitorna med hälften av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret. Bred över marängen toppigt över den andra smeten. Marängen ska bara ligga ovanpå, d v s inte ”blandas” med smeten. Strö över/dekorera med mandelspån.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30-35 min. Låt kakan kallna helt.

Dela den på mitten. Vispa grädden. Rör/vispa lemon curd:en mjuk och vänd ner den i grädden. Lägg ihop bottnarna med citrongrädde och färska bär emellan.

Tips: Dela den färdiga botten i två lika stora bitar och lossa bottnarna, från bakplåtspappret, med hjälp av ex-vis ett styvt tallriksunderlägg i plast som ”förs in under”. Eller en bricka, liten plåt el dylikt.

Marängtårta

Marängtårta

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *