Extrasalta kanelbullar

Nästintill höstkänsla! Hur sjukt?! Fick bli ett bullbak häromdagen, istället för att ligga ute i solen och lapa. Sommar -var är du!?

Dessa bullar innehåller extra salt. Fick idén häromdagen när jag tänkte på hur jag som barn (och mina syskon OCH pappa) åt mammas hembakta kanelbullar toppade med salt kaviar, (Kalles kaviar). Sött och salt. MUMS så himla gott tillsammans! Tror inte påfundet var speciellt uppskattat av mammi, men vad skulle hon göra åt det? Alla vi andra tyckte det superdupergott.

Kanelbullar

Ugn: 250 grader i cirka 8-9 minuter

Antal: cirka 30 st

Det här behöver du

Deg

50 g jäst

5 dl mjölk

1,5 dl strösocker

1 tsk salt

1 ägg

2 tsk finmalen kardemumma

200 g rumstempererat smör, (100 g extrasaltat smör + 100 g normalsaltat smör)

15-16 dl vetemjöl Special

Fyllning

200 g rumstemperarat smör

1,5-2 msk kanel

1,5 dl socker

0,5 tsk salt

Topping

1-2 st vispade ägg

En skvätt mjölk

Pärlsocker

Flagad mandel

Gör så här

Deg: Smula sönder jästen i en stor bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen och blanda tills jästen löst upp sig. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma och ägg. Tillsätt mjöl lite i taget varvat med rumsvarma smörklickar tills smöret är slut och så pass mycket mjöl att degen släpper från kanten. Täck över bunken med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek i cirka 45-60 minuter.

Fyllning: Rör ihop rumstempererat smör med kanel, socker och salt.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den. Dela degen i två bitar, lägg den ena åt sidan. Kavla ut den ena degbiten till en stor platta och bred hälften av fyllningen över hela. Ta tag i ena långsidan och vik degen dubbel. Skär sedan remsor, cirka 15 st. Forma till snurror: Ta tag i ändarna med båda händerna, skruva remsan ifrån dig med vänster hand och emot dig med höger hand. Håll fast remsan i vänster hand, snurra bullen runt vänster långfinger medan du skruvar bullen lite så att den inte skruvas upp. Tryck fast änden in under bullen. Gör likadant med degbit nummer 2. Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda ugnsplåtar. Täck över med bakduk och låt jäsa i cirka 40 minuter.

Vispa upp ägg och tillsätt en skvätt mjölk, låt blandningen bli rumsvarm, (risken är annars att de jästa bullarna säckar ihop av ”kylan” när de ska penslas).

Pensla bullarna och toppa med pärlsocker och flagad mandel. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 8-9 minuter tills de är gyllenbruna.

Kanelbullar

22

33

Kanelbullar

55Kanelbullar

Kanelbullar med mjölk

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *