Marängtårta med smörkräm

Då har man firat midsommar med allt vad det innebär. Man stirrar sig verkligen blind på, just vad det ska bli för väder midsommar. Ska det regna när vi äter lunchen?!? Det gjorde det inte och inte senare heller. Tur hade vi! Tur hade också alla som fick smaka på denna goda sommartårta. Det var tredje gången jag bjöd på den, (passar både till midsommar, student och konfirmation) och därför åker den nu upp här på bloggen. Jag har gjort om receptet en smula, som från början kommer från Allt om mat. Här kommer min version.

Marängtårta

Maräng

4 st äggvita

2 dl strösocker

3 dl puffat ris

Fyllning

4 st äggula

1 dl strösocker

2 msk vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 dl vispgrädde

75 g smör

Garnering

3 dl vispgrädde

1 pkt färska jordgubbar

Gör så här

Sätt ugnen på 125°.

Vispa äggvitorna till halvhårt skum, tillsätt socker och fortsätt vispa till hårt skum. Vänd ned riset. Bred ut smeten på smort bakplåtspapper i en 30 x 40 cm stor långpanna.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme och 20 min. Låt tårtbottnen svalna lite i långpannan innan du delar den på mitten och drar bort pappret.

Fyllning: Lägg allt utom smöret i en kastrull. Vispa och sjud tills krämen tjocknar, det är viktigt att krämen inte kokar. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt krämen kallna.

Garnering: Lägg krämen emellan bottnarna. Vispa grädden och bred den ovanpå. Dekorera med jordgubbar.

Tips: Byt ut vaniljsockret mot saften av en pressad citron. Riv mörk choklad över tårtan.

 Marängtillverkning

Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Marängtårta med smörkräm

  1. Pingback: Marängtårta med citrongrädde och färska bär - Matochbakverkstan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *