Marängtårta med smörkräm och jordgubbar

SKOLAVSLUTNING!!! Det har vi firat här hemma idag, med marängtårta. MUMS!

Receptet kommer från ELLE mat & vin och där breddes all maräng ut på en långpanna, (cirka 25 x 30 cm). Deras tårta blev alltså, marängbotten-smörkräm-grädde-jordgubbar. Nedan har jag dubblerat deras smörkräm, som man inte kan få för mycket av!

Jag använde samma recept men gräddade samma mängd maräng i 2 runda springformar. Alltså, antingen gör man 2 mindre tårtor och monterar ihop dem som ovan, eller så gör man en stor hög rund tårta med dubbelt lager maräng =maräng-smörkräm-maräng-grädde-jordgubbar, se min bild.

Spelar förstås ingen som helst roll hur man väljer att servera, smaken blir ju densamma ändå, hi!

maräng-smörkräm-maräng-grädde-jordgubbar

Botten

4 äggvitor

3 dl strösocker

4 droppar ättiksprit

3 dl Kelloggs Rice krispies

0,5 dl hackad mörk choklad

Smörkräm

8 äggulor

2 dl strösocker

3-4 msk vetemjöl

2 dl grädde

210 g smör

2 tsk vaniljsocker

knappt 1 kryddmått salt

Topping

3-5 dl vispgrädde

1 liter färska bär

Gör så här

Blanda äggvitor, socker och ättiksprit. Vispa hårt som maräng. Vänd ner Rice krispies och choklad. Bred ut på bakplåtspapper i långpanna (cirka 25 x 30 cm), eller fördela smeten i 2 bakplåtspappersklädda runda springformar.  Grädda i 125 grader i cirka 1,5 timma i mitten av ugnen. Låt svalna. Vispa ihop äggulor socker, vetemjöl och grädde i en kastrull. Sjud tills krämen tjocknar. Rör hela tiden. Blanda i smör vaniljsocker och salt. Låt krämen svalna. Montera ihop tårtan enl något av förslagen ovan.

Två bakplåtspappersklädda springformar.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *