Plankstek

Hej igen! Nu är jag tillbaka, efter en tids frånvaro, här på bloggen. En härlig Floridaresa har varit orsaken. Med mig hem på resan fick jag bl a med mig en köttkvarn och ett korvstoppningskit, till min Kitchen Aid. Ni är säkert flera därute som sitter inne med det perfekta receptet på korv. Tar tacksamt emot recept! Mailadress: matochbakverkstan@gmail.com

Här kommer recept på plankstek, som jag gjorde nån dag innan fam åkte till USA. Jag använde färdig bearnaisesås, (Lohmanders original). Lohmanders är tillräckligt fyllig och tjock och får därför följa med in i ugnen. Den rinner inte ut, utan ligger snyggt kvar på sin plats. Mums! 

Portioner: 4

Det här behöver du

biff, (cirka 200 g person)

salt

peppar 

2 st tomater  

smör 

8-12 st grön sparris

8 skivor bacon

färska champinjoner, en näve

1 gul lök

bearnaisesås, (Lohmanders original)

Duchessepotatis

1 kg potatis, (mjölig sort) -inte mindre!

3 st äggulor

3 msk smör

3 msk matolja

salt

peppar

Gör så här

Duchessepotatis: Koka potatisen med skal på. När den är klar pressar du ner den i en bunke. Skalet fastnar i pressen o kastas.

Tillsätt äggulor, smör samt olja och rör om. Smaka av med salt och peppar.

 Biff: Torka av biffarna så att de blir torra. Salta och peppra biffarna runtom. Banka lite lätt på varje biff så att de blir jämntjocka.

Stek biffarna i het panna i några få minuter på varje sida. Köttet ska vara lite rött i mitten, de går sedan klara i ugnen.

Sätt på grillfunktionen på spisen på full värme. Sätt in plankan för att ”bränna” av den INNAN du börjar lägga på plankans ingredienser. Låt plankan svalna.

Dela varje tomat som en ”stjärna”. En tomathalva till varje planka.

Linda 2 skivor bacon runt 2-3 st sparrisstjälkar. Gör fyra ”sparrispaket”. Hetta upp varje ”paket” på stek- eller grillpanna tills de fått fin färg. Tag åt sidan.

Hacka gul lök och finfördela champinjonerna. Stek lök och schampinjoner i lite smör. Salta o peppra lite lätt. Lägg åt sidan.

Lägg moset in en spritspåse och spritsa, eller klicka ut moset runt plankans kanter. Lägg på köttet, tomaterna, baconlindad sparris samt lök/champinjoner. Klicka ut en rejäl klick med bearnaisesås.

Sätt tillbaka plankan i ugnen och grilla av tills duchessen blivit gyllengul.

Servera!

 Glöm nu inte maila mig korvrecept! Julkorv, grillkorv -vad som helst duger! 🙂

Print Friendly, PDF & Email

2 tankar kring ”Plankstek

  1. Pingback: Amarone Alpha Zeta (och en fett god plankstek)! - matochbakverkstan

  2. Pingback: Plankstek med två såser, (kantarellsås och bea) - Matochbakverkstan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *