Plankstek med två såser, (kantarellsås och bea)

Plankstek är något bland det bästa jag vet! Ofta serverar jag den med enbart bearnaisesås, men nu föll valet på två såser istället, nämligen kantarellsås och bea, (kan inte vara utan den, (Lohmanders)). Ibland har jag två sorters kött, biff och fläskfilé. Kul med maträtter som man kan variera gång från gång, lite som man känner. HÄR är en annan variant på planka, som jag brukar göra.

Servera med baconlindad sparris eller haricot vertes och tomathalvor. Jag toppade tomathalvorna med riven smakrik ost, alt parmesanost och kryddade över lite timjan. Tomaten blir så god!

Jag gjorde kantarellsås på burksvamp, men färsk hade ju absolut varit godast! Jag köpte 2 st burkar med vikt 184 g, varav kantareller 110 g / burk.

Går utmärkt att förbereda: Gör kantarellsåsen, sparrisknyten, skär tomater, förgrädda det spritsade moset och halvstek köttet. Plasta in var för sig och förvara svalt. Innan servering -Arrangera ut på plankan och gratinera på 250 grader i 10-15 min tills allt fått fin färg och blivit genomvärmt. Easy!

Plankstek

Plankstek

Jag började med att bränna av plankorna, (visserligen är de välanvända, men jag är riktigt rädd om mina ekplankor). Bränner förstås inte av dem varje gång! Gnid in dem med neutral olja, (ex-vis matolja el rapsolja) och ställ in dem på 200 grader i cirka 30 minuter tills de börjar bli torra. Tag ut dem, torka av överflödig olja och låt dem svalna helt.

Antal: Recepten nedan avser 4 st plankor. Jag hade kantarellsås + bea på 3 av plankorna och enbart bea på 1 av plankorna, men såsen räcker till 4 st, om alla vill ha kantarellsås. 🙂

KANTARELLSÅS

220 g kantareller, (förvälld vikt)

1 finhackad gul lök eller några charlottenlökar

1 msk vetemjöl

cirka 2 dl grädde, 40 %-ig

0,5 tsk kinesisk soja

vitpeppar

salt

smör att steka i

(Komplettera eventuellt med Lohmanders bearnaiesås. Bästa köpesåsen, som har rätt konsistens och som inte flyter ut på plankan under gratinering).

Gör så här

Förstek ev färsk svamp tills all vätska dunstat. Stek svamp och finhackad lök i en stor klick smör i några minuter. Pudra över mjöl och häll över grädde, rör om. Låt puttra några minuter, (späd ev med mera grädde alt mera mjöl tills lagom tjock konsistens). Tillsätt kinesisk soja och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

SPARRISKNYTEN

8-12 st färsk grön sparris

8 st baconskivor

Gör så här

Linda 2 st baconskivor runt 2-3 st sparris. Hetta upp en stekpanna med smör el olja och bryn knytena runt om tills de får färg runtom.

*

Istället för pommes duchess, så gjorde jag ett potatismos med både grädde och riven ost i. Om jag förstått det hela rätt så innehåller pommes duchess varken grädde eller ost, så därför får det heta potatismos här, kort och gott.

POTATISMOS

1 kg mjölig potatis, (cirka 8-10 normalstora potatisar)

1 krm vitpeppar

3/4 tsk salt

2-3 msk smör

0,5-1 dl riven smakrik ost, ex-vis Kvibille cheddar el Västerbottensost

1 äggula

1,5 – 2,5 dl grädde, 40 %-ig

Gör så här

Skala potatisen och skär i mindre bitar och koka den klar i lättsaltat vatten. Mosa potatisen och tillsätt övriga ingredienser förutom äggulan som tillsätts mot slutet och grädden tillsätts allra sist, d v s avsluta med att späda moset med grädde till lagom konsistens, (spritsbar). Börja med 1,5 dl grädde och öka på tills du blir nöjd. Viktigt att moset inte blir för hårt och inte för löst heller, så det flyter ut. Låt moset svalna 10-15 minuter. Lägg över moset i en spritspåse och spritsa ut på plankorna. Moset räcker till ett U på fyra plankor, d v s ej runtom hela.  Förgrädda moset på 225-250 grader tills det BÖRJAR få färg, (cirka 10 minuter). Förbered hit. Resten av färgen får moset vid gratinering nr 2.

KÖTT

4 utskurna skivor, ex-vis ryggbiff eller oxfilé

salt

peppar

smör att steka i

Gör så här

Tag fram köttet i rumstemperatur cirka 30 minuter. Salta och peppra. Stek ett par minuter på varje sida, (ska ej genomstekas). Lägg åt sidan.

Summering

Börja med potatismoset och låt det svalna något. Spritsa ut moset på plankorna och förgrädda dem tills moset börjar få färg. Tag ut o ställ åt sidan. Fortsätt under tiden med kantarellsåsen och sparrisen. Skär tomaterna. Stek köttet halvfärdigt. Fördela ut alltihop på plankorna och toppa ev köttet med bea. Strö riven ost över mittendelen/kött/sås. Gratinera härligheten i ugnen på 250 grader tills de fått fin färg.

Jag använde för första gången varmluftsugn under hela tillvägagångssättet, d v s gratinerade fyra plankor samtidigt och det blev jättebra. Sänkte graderna något litet bara.

Spritsa ut moset och FÖRGRÄDDA moset en liten stund. Tag ut och ställ åt sidan.

Spritsa ut moset och FÖRGRÄDDA moset en liten stund. Tag ut och ställ åt sidan.

Montera ihop plankan och strö riven ost över köttet och sås.

Montera ihop plankan och strö riven ost över köttet och sås.

Färdig! Strö lite flingsalt över och servera.

Färdig! Strö lite flingsalt över och servera.

"Man tager vad man haver" -burksvamp

”Man tager vad man haver” -burksvamp

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *