Potatiskaka i långpanna

Hello! Vad var det jag sa förut? Nu är det F R E D A G igen! Inte så dumt, med andra ord. Har varit tuffa arbetsdagar, så fredagen är mer än välkommen. Inget speciellt planerat i helgen. Ska bara ta helgen som den kommer. Det brukar bli finemang det med 🙂

Ikväll föll valet på kvällsmat på denna enkla potatiskaka. Vid ex-vis festliga tillfällen är den superenkel att förbereda, se nedan. Toppa potatiskakan med smakrik riven ost, ex-vis Kvibille cheddarost eller västerbottensost. Servera potatiskakan med valfritt tillbehör, ex-vis en god köttbit med bea, svamp- eller pepparsås. Går att variera i oändlighet. Idag var på jakt efter en fin bit svensk fläskfilé, men kom hem med benfri fläskkotlett i bit (?) Nåväl, den strimlade jag ner och förvandlade till en köttgryta, (redd till ganska tjock konsistens). Men som sagt, potatiskakan passar till det mesta! Kör på!

Potatiskaka

Potatiskaka

Potatiskaka

Antal: 4-6 portioner

10 st normalstora potatisar, mjölig sort

svartpeppar, nymalen

salt

2 dl smakrik ost, grovriven (jag använde Kvibille Cheddarost)

smör

Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna. Ringla lite flytande smör över pappersarket. Skala och riv potatisen grovt och fördela ut den i ett jämntjockt lager, (skölj ej potatisen efter att den rivits). Platta till potatisen lite försiktigt. Salta och peppra. Gratinera i ugnen på 175 grader i 30 minuter. Tag ut plåten. (Går bra att förbereda hit, d v s plasta in och förvara svalt). Fördela ut riven ost över alltihop och klicka ut små smörklickar. Höj värmen till 200 grader och fortsätt gratinera potatiskakan i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter tills ytan har fått fin färg och kanterna blivit fint knapriga. Skär potatiskakan i bitar.

Fläskkotlettsgryta

1 st benfri fläskkotlett i bit, cirka 800 g, (eller fläskfilé/fläskytterfilé/kycklingfilé)

Santa Maria Extra Fine Selection, Roasted Garlic & Pepper, (alternativt salt och svartpeppar)

5 dl köttbuljong, (vatten och buljongtärning)

3 msk tomatpuré

2 tsk kinesisk soja, (brukar säga kinesisk soja i mat och japansk soja mat)

1 msk balsamicovinäger

1 paket bacon, knaperstekt

1 purjolök, strimlad

3 dl grädde, (40 %-ig)

3 msk vetemjöl

smör att steka i

Till servering: Cocktailtomater och stekt grön sparris

Gör så här

Skär köttet i småbitar. Fräs på lite smör i en stekpanna. Bryn köttet i omgångar i några minuter tills det fått fin färg, (behöver inte bli genomstekt) och lägg över i en gryta. Krydda med valfri krydda, se ovan. Tillsätt köttbuljong, tomatpuré, soja och balsamicovinäger. Låt alltihop sjuda under lock i cirka 20 minuter. Strimla bacon och purjolök. Stek baconen halvfärdig och tillsätt purjolöken. Ställ åt sidan. Rör ut mjölet i grädden och häll över i grytan. Tillsätt purjo- och baconblandningen. Koka upp och låt småputtra i minst 15 minuter, gärna längre. Köttet blir så mört! Fräs på färsk grön sparris några minuter i stekpanna. Servera grytan med potatiskaka, sparris och cocktailtomater.

IMG_9423

Fördela ut den rivna potatisen, salta och peppra. In i ugnen.

IMG_9432

Förgratinera potatiskakan. Förbered hit. Tag ut och toppa med riven ost och in i ugnen en stund igen.

IMG_9441

Skär upp potatiskakan i bitar.

IMG_9446

IMG_9431

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *