Kycklingklubbor

Söndag och mat som gör sig självt i ugnen. Fryst kyckling är hur smidigt som helst att tillaga. Smält smöret och blanda i valfria kryddor, (ex-vis salt och peppar, eller någon annan god kycklingkrydda). Pensla de frysta kycklingklubborna med ”kryddsmöret”. Kryddsmöret liksom stelnar på kyckligen och kryddningen ”rinner inte av”. Skjuts in i ugnen i cirka 1,5 tim. Behöver förstås inte vara just kycklingklubbor. Varför inte två frysta hela kycklingar på en gång, så är veckans mat kirrad? Eller bena ur dem och frys in kycklingköttet. Supersmidigt att ta fram när det vankas Flygande Jakob 😉
Om du ska göra hel kyckling i ugnen, köp kyckling/ar UTAN inälvspåse! Det blir lite pilligt att få loss påsen ur den frysta kycklingen annars!
Kyckling
Ugn, 175 grader i c:a 1,5 tim

Frysta kycklingdelar alt hel kyckling
smält smör
kryddor
salt

Lägg de djupfrysta kycklingklubborna direkt på en ugnsplåt. Smält smöret och blanda kryddorna med smöret. Pensla kycklingklubborna runt om. Stek i mitten av ugnen 175 grader cirka 1,5 timma. Kontrollera att köttsaften är genomskinlig och inte rosa. Tag ut plåten och lägg kycklingklubborna på ett fat och pensla dem gärna återigen med skyn som bildats. Tag till vara på skyn och använd den till en sås.
Sås
4-5 msk vetemjöl
50 g smält smör
3 dl sky från stekt kyckling
3 dl grädde
1-3 msk ljus soya, japansk – kikkoman
salt/vitpeppar
eventuellt 1 msk valfri gelé
eventuellt 1 msk kycklingfond
eventuellt en klick creme fraiche
Fräs mjölet i smöret. Sila ner skyn från ugnspannan under omrörning. Tillsätt grädde. Låt koka 5 minuter. Till sätt soya och ev. gelé och fond. Smaka av med salt och vitpeppar.
Om såsen är för tjock kan man späda den ytterligare med grädde eller mjölk. Vill man ha den ännu tjockare är det bara att tillsätta lite Maizena, lite i taget, utrört i kallt vatten.
Tips: Vill man ha örtsås tillsätter man cirka en deciliter hackade örter, ex-vis gräslök, persilja el dragon. Vill man ha svampsås tillsätter man cirka två deciliter stekt svamp.
Pensla de frysta kycklingdelarna med kryddsmörsblandningen.
Smöret ”stelnar” och stannar på plats.
Enklare att ta till vara på stekskyn UTAN bakplåtspapper… Jag tog ett papper av bara farten!
Print Friendly, PDF & Email

5 tankar kring ”Kycklingklubbor

 1. Ann-Sofi MATSAFARI

  Härligt! Jag tror att jag har frysta kycklingben i frysen så tack för tipset:) Hoppas helgen har varit bra! kram

  Svara
 2. Mat- och bakverkstan

  Så bra 🙂 Jodå, helgen har varit bra förutom ryggont och envis förkylning, men det är mycket bättre nu. Kram tebax!

  Svara
 3. Pingback: Glömt och tina kycklingfiléerna…. - matochbakverkstan

 4. Pingback: Rub till kyckling | Matochbakverkstan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *