Frallor

Idag har höstlöven fallit och bildat drivor i vinden. Jag har mera inspiration till brödbak under hösten. Vem vill stå i ett varmt kök på sommaren och baka bröd? Många bull- och brödbak kommer det att blir framöver! Idag har jag återigen bakat dessa goda, stora och luftiga frallor.

Ugn, 200 grader i cirka 12-16 minuter

Ingredienser
50 gram jäst
6 dl röd mjöl
125 gram rumstempererat smör
15-16 dl Manitoba cream (=vetemjöl med unik jäskraft)
1 tsk bakpulver
1,5 tsk salt

Manitoba cream kan bytas ut mot Vetemjöl Special.

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Blanda den ljumma mjölken med jästen. Tillsätt smöret och rör om. Blanda i bakpulver, salt och mjöl. (Ta inte allt mjöl på en gång, prova dig fram. Kanske räcker det med 14 dl eller rent av 16 dl? Mängden mjöl brukar variera något från gång till gång). Arbeta degen i maskin eller för hand i cirka 10-15 minuter. Degen ska precis släppa från kanten, men fortfarande vara ganska lös. Låt jäsa under plastfilm till dubbel storlek (jag tog inte tiden). Tag upp degen på bakbordet. Tillsätt eventuellt lite mera utav mjölet. Dela degen i två delar och tag ut 8 delar från varje =totalt 16 st bitar. Rulla varje bit mot underlaget i kupad hand, tryck lite först och lätta efter hand tills den/dem blir runda och fina. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa under plastfilm i cirka en halvtimma. Sätt ugnen på 200 grader, medan de jäser. Efter jäsning, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i cirka 12-16 minuter. Låt svalna antingen med eller utan bakduk.

Text på mjölpåsen Manitoba Cream:
”Proffsbagarnas yrkeshemlighet. Har du någon gång undrat hur brödbagarna kan få till det där extra saftiga, porösa brödet med hård och fin skorpa? Det har nästan varit en yrkeshemlighet och smått ouppnåeligt för oss vanliga hemmabagare. Men inte nu längre. I din hand håller du det mytomspunna vetemjölet, Manitoba Cream. Av proffsen kallat supermjölet eller mjölets konung. Det har unika bakegenskaper som ger ett högre, luftigare och saftigare bröd, precis som yrkesbagaren vill ha det. Fast bakat av dig.”

Tillsätt mjölet, lite åt gången. Tills degen släpper på kanterna.Färdigjäst (till dubbel storlek).

  

Dela degen i två bitar o tag ut 8 bitar från varje =16 st bitar ;o)
Fartränder i bilden! Rulla med kupad hand på omjölat bord. Tryck först och lätta efter hand tills den är rund o fin.
Dax för 30 min jäsning.

 

Färdigjästa. Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön.Efter 15 min i ”min” ugn.Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Frallor

  1. Pingback: Ur arkivet, vecka 11 | Matochbakverkstan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *