Slottsstek

Söndagar och långkok hör ihop. Dock inte varje söndag, förstås -men den här söndan blev en sån i alla fall. Skönt när maten sköter sig så gott som självt, medan man själv pysslar med annat. Eller bara latar sig.  Efter söndagsmiddan var fam bortbjudna på eftermiddagsfika och fick äppelpaj med vaniljsås. Lite senare köpte vi kebabsallad på pizzerian. Hur mycket får man plats med i magen?!? Min mages alla fyra hörn var väldigt belåtna, senare på kvällen.
Ingredienser
cirka 1,5 kg fransyska (nötstek)
3-4 lökar (blanda röd och gul)
Morötter
vatten
8 ansjovisfiléer + 1 msk spad
1-2 msk rödvinsvinäger
2 lagerblad
10 st vitpepparkorn
Grädde
Salt
Peppar
Ev redning (Maizena) och sojasås

Bryn steken runtom i en stekgryta. Salta och peppra. Skala och skär löken och ett par morötter i grova bitar. Stick in en stektermometer i köttet och lägg ner lök och morötter i grytan. Låt allt få steka ihop på  medelvärme i c:a 15 minuter, utan lock. Häll sedan på vatten, så det täcker köttet till 1/3. Tillsätt ansjovis+spad, rödvinsvinäger, lagerblad och vitpeppar. Låt puttra på svag värme under lock tills det att termometern visar 75 grader (inte mer)! Ta upp köttet och slå in det i folié, så porerna stängs ordentligt. Sila skyn som blivit i stekgrytan till såsen och koka sedan upp såsen i en kastrull. Tillsätt valfri mängd grädde och låt koka ihop en stund. Salta och peppra såsen och tillsätt ev lite soja för färgens skull. Gör en redning om du vill ha tjockare sås. Skär upp steken i tunna skivor. Glöm inte gelén bland övriga tillbehör!

Låt steka till sig utan lock i 10-15 minuter.Sätt på locket och låt puttra på svag värme till 75 grader.Slå in steken i aluminiumfolie. Sila skyn och släng grönsakerna som kokat med.

Gör iordning såsen. Tillsätt grädde och kryddor. Ev soja och Maizena.

Kokt potatis, gelé, gurka och kokta morötter som vänts i smör.
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *