Parmesanpotatis med ryggbiff och citrongräddsås

Den här parmesanpotatisen, med en överraskande god sås, serverade jag med en skiva ryggbiff. Går förstås att byta ut ryggbiffen mot ex-vis fläskfilé eller kycklingfilé.

Servera med en krispig sallad och ett glas rött!

Sugen på fler parmesanpotatisrecept? Klicka i så fall på: Parmesan- och baconpotatis eller Basilika- och parmesanpotatis. I morgon ska jag prova ytterligare en variant. Får väl helt enkelt bli en ”parmesanpotatishelg”! 🙂

Parmesanpotatis med citrongräddsås

Parmesanpotatis med citrongräddsås

Ugn: 200 grader

Antal: 4 port

Parmesanpotatis

500-600 g fast potatis, (cirka 6-7 normalstora potatis)

0,5 citron, saften av

1,5 tsk havssalt

50 g smält smör

persilja, en näve färsk

2 vitlöksklyftor, pressade

parmesanost, riven (2 stora nävar)

Citrongräddsås

2 msk socker

3 msk färskpressad citronjuice

3 dl hönsbuljong

2 dl vispgrädde

1 msk majsstärkelse, cirka

salt och svartpeppar

Gör så här

Parmesanpotatis: Koka potatisen med skalet på tills den är halvfärdig. Häll av vattnet och låt potatisen svalna något. Dela varje potatis i fyra båtar och lägg över i en ugnsform.

Smält smöret i en kastrull och blanda ner citronsaft, havssalt, pressad vitlök och hackad persilja. Häll dressingen över potatisen. Gratinera potatisen på 200 grader i mitten av ugnen tills den fått fin färg och ser lite knaprig ut. Tag ut potatisen och toppa med riven parmesanost.

Citrongräddsås: Smält socker i en kastrull, sockret ska vara ljusbrunt. Dra kastrullen från plattan och tillsätt färskpressad citronsaft, hönsbuljong och vispgrädde utblandad med Maizena. (Kan hända att sockret stelnar lite men det löses upp efter en stund. Sjud såsen sakta i 10-15 minuter. Red eventuellt såsen ytterligare med lite Maizena om det behövs. Såsens konsistens ska vara ”mittemellan vitsås och brunsås”. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.

IMG_9554

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *