Pannkakor

Torsdagspannkakor var det här…

Ibland skriver jag ner även de enklaste recept här på bloggen. Ungdomarna här hemma brukar ibland fråga efter olika recept och då brukar jag svara, ”titta på min blogg”. Jag har oftast ingen aning om vad jag skrivit ner och inte, men insåg just att vanliga hederliga pannkakor inte finns med på bloggen. Tills nu, då…

Här är smeten ihopvispad med ”röd” mjölk och stekt i äkta smör. Är jag på rätt humör steker jag pannkakor i både smör och olja, då blir kanterna riktigt frasiga.

Tips: Vill man få en extra fluffig smet (efter att smeten har vilat en stund) kan man, precis innan man börjar grädda pannkakorna, tillsätta 0,5 dl kolsyrat vatten. Man behöver inte dra ner på mängden mjölk, utan det är bara att tillsätta bubbelvattnet om man känner för det. 

Pannkakor

Pannkakor

Antal: 7 st

2,5 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

6 dl mjölk

3 ägg

3 msk äkta smör, smält

Antal: 10 st

3,75 dl vetemjöl

0,75 tsk salt

1-1,5 tsk vaniljsocker

9 dl mjölk

4 ägg

3 msk äkta smör, smält

Blanda mjöl, salt och vaniljsocker i en bunke. Häll i hälften av mjölken och rör om med en handvisp. Vispa ner äggen och resten av mjölken. Rör till en jämn smet. Smält smöret, i stekpannan som du senare ska steka pannkakorna i, och häll i smöret i smeten. Låt smeten stå och svälla en stund, gärna i en halvtimma om tid finns, så sväller mjölet och smeten blir tjockare och godare. Hetta upp en stekpanna och häll i ett tunt lager smet. Stek på medelvärme på båda sidor. Smält smör mellan varje pannkaka.

Servera med sylt och vispad grädde.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *