Smörstekt torsk med bacon, kantareller och potatispuré

Åh..! Jag blir hungrig igen bara av att skriva ner detta recept… Smörstekt torsk… Torskfiléerna steks i en rejäl klick äkta smör, (nästan så man kan ösa fisken med smör medan man steker). Smöret ska fräsa runtom fisken, så kanterna blir nästintill knapriga.

Jag toppade den färdigstekta fisken med stekta kantareller, purjo och bacon samt serverade gräddig potatispuré till. Mmmmm…. Som sagt, blir hungrig bara av att skriva receptet, som nu kommer här!

Smörstekt torsk

Smörstekt torsk

Portioner: 4 st

4 st torskfiléer, (cirka 600-800 g)

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

äkta smör, en rejäl klick att steka i

*

2 pkt bacon

0,5 st purjolök

en näve kantareller, (jag hade en liten burk konserverade)

salt & vitpeppar

*

1 kg mjölig potatis, (10-12 st beroende på storlek)

3 msk äkta smör

1,5 dl grädde, 40 %-ig

1,5 dl mjölk

salt & vitpeppar

*

Topping: ev lite persilja att toppa med

Gör så här

Torskfilén: Salta tinade/färska torskfiléer och låt dem vattna ur sig i cirka 10 minuter. Strö över vitpeppar och stek dem i en rejäl klick smör i en stekpanna cirka 3-4 minuter per sida.

Bacon- och svampröra: Stek bacon nästan klar och tillsätt svamp och fint skivad purjolök. Låt steka ytterligare en liten stund och smaka av med salt och peppar. Jag behåller stekflottet kvar. Toppa ev med persilja.

Potatispuré: Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den nästan färdig, (om potatisen går sönder för mycket blir purén sämre). Häll av vattnet och ånga av potatisen något. Pressa potatisen med potatispress. Hetta upp mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt smör i den pressade potatisen. Rör ner den heta vätskan, lite i taget tills lagom purékonsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.

IMG_9523

Stekt torsk

Stekt torsk

Stekt torsk med potatispuré

Stekt torsk med potatispuré

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *