Basilika- och parmesanpotatis

När jag häromdagen rensade bland mina recept hittade jag en gammal utskrift på basilika- och parmesanpotatis. Till potatisen tinade jag majskycklingfiléer som jag hade i frysen. Till det gjorde jag en sojasås, ett recept som oxå blivit liggandes i väntan på *testing-testing*. Sojasåsen är söt, salt och syrlig.

Majskycklingfiléerna saltade och pepprade jag och förstekte på båda sidor i smör. Sedan fick de gå färdiga i ugnen på 120-125 grader i cirka 20-25 minuter, eller tills de når en innetemperatur på 70 grader. Kyckling i ugn blir saftigast om den får gå färdig på låg temperatur.

Basilika- och parmesanpotatis

Portioner: 4

800 g skalad, mjölig potatis

1 kruka basilika

4 dl riven parmesanost (spara lite till topping)

2 äggulor

0,5 dl olivolja

1,5 tsk salt

1 krm svartpeppar

Gör så här

Koka skalad, mjölig potatis, Plocka och skär basilika. Riv parmesanost. Häll av potatisen och låt den ånga av. Mosa potatisen och blanda med äggulor, olivolja, riven parmesanost (spara lite till topping), salt och peppar. Spritsa eller skeda ut potatismoset på en bakplåtspappersklädd plåt. Toppa med resterande parmesanost. Går utmärkt att förbereda dagen innan. Gratinera i ugnen på 200 grader i cirka 10-15 minuter.

Sojasås

100 g normalsaltat smör,
rumstempererat
0,5 dl Teriyaki-sås
0,5 dl soja
0,5 dl citronsaft, färskpressad
1 schalottenlök, finhackad
0,5 färsk chili, finhackad
1 tsk riven ingefära
cirka 10 basilikablad, finhackade

Gör så här

Bryn smöret i en kastrull. Tillsätt alla övriga ingredienser. Värm under omrörning strax innan servering.

När jag inte lagar mat, fyller jag på med såna här! Älskar peanut butter, mums.

Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Basilika- och parmesanpotatis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *