Smördegsinbakad fläskfilé med soltorkade tomater

Inbakad fläskfilé brukar jag göra med jämna mellanrum. Alltid lika uppskattat. En krispig sallad till är ett måste.

Här och här är flera liknande recept.

Fläskfilén serverade jag i fredags kväll. I lördags stekte jag ryggbiff och gjorde en potatisgratäng. Jag brukar alltid, uteslutande, ha fullfet grädde i potatisgratäng. Eller gräddmjölk, om jag gör en fransk gratäng. Som sagt, i lördags fick jag för mig att testa en ny crème fraîche som jag hittade i affären, nämligen flytande crème fraîche. Gjorde en rejäl blandning med grädde, flytande crème fraîche och så färskosten som blev över från fredagen och hällde över potatisen. Jag satte STOR förhoppning om att ’jäklar va gott det ska bli’. Men, näädå …det va den torraste gratäng jag nånsin gjort. Ändå var det rejält med fyllning i förhållande till potatis. Jag är som ?-tecken. Jag ska snart göra om det igen. Skam den som ger sig.

Fortsatt trevlig söndagskväll 🙂

Inbakad fläskfilé

Portioner: 3-4

Ugn: Enligt smördegsförpackningen. Tid: cirka 20 min

Ingredienser

färsk smördeg på rulle

1 st liten fläskfilé

smör att steka i

salt/peppar

färskost med vitlök (ex. philadelpia), knappt ett halvt pkt

1 st mozarellaost

3-4 st soltorkade tomater

ägg att pensla med

sesamfrön

Gör så här

Sätt ugnen på grader, enligt smördegsförpackningen. Putsa fläskfilén och skär i slantar. Salta och peppra. Stek bitarna och lägg åt sidan så de svalnar lite. Rulla ut smördegen. Bred ut den smaksatta färskosten i mitten. Skär mozarellaosten i skivor och fördela ut dem över färskosten. Skär soltorkade tomater i småbitar och strössla över dem. Fördela ut köttbitarna, (krydda gärna med lite örtsalt). Gör ett paket och nyp ihop degskarven lite. Vänd skarven nedåt på plåten/ugnsformen. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 min tills den fått fin färg.

Servera med smörstekta champinjoner och en sallad.

IMG_7649

IMG_7653

IMG_7658

Mmmm, godaste färskosten.

Mmmm, godaste färskosten.

*

Potatisgratäng med flytande crème fraîche….

Print Friendly, PDF & Email

2 tankar kring ”Smördegsinbakad fläskfilé med soltorkade tomater

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *