Ålandspannkaka med smak av kardemumma

Är helt såld på Ålandspannkaka, med smak av kardemumma. Jag gjorde dubbel sats, så nu har jag ätit den både till frukost, lunch o middag i några dagar, hi! Har inte tröttnat än… Ålänningarna serverar efterrätten med katrinplommonkräm/sviskonkräm och grädde. Om ni inte ätit sviskonkräm förut så är det dax nu. Så himla gott! Om ni håller med så finns HÄR ett recept på katrinplommonsufflé att hugga tänderna i också, yummi!

IMG_7345

Portioner: 4 st

Pannkaka

1 liter gammaldags lantmjölk

1 dl mannagryn

3⁄4 dl vetemjöl

1⁄2 tsk salt

1 tsk stött kardemumma

2 st ägg

3⁄4 dl strösocker

smör att klicka över

Sviskonkräm

150 g katrinplommon

3 dl vatten

1 msk strösocker

1 msk potatismjöl

*

2 dl vispgrädde, 40 %-ig

Gör så här

Pannkaka: Koka upp mjölken i en kastrull. Vispa ner mannagryn och koka på svag värme till en tunn gröt ca 4 min. Låt svalna. Sätt ugnen på 200°. Rör i vetemjöl, salt och kardemumma i gröten. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt svalna.

Sviskonkräm: Skär ev plommonen i bitar. Koka dem i vatten ca 10 min. Tillsätt socker och koka ytterligare 5 min. Red av krämen med potatismjölet utrört i lite vatten. Låt kallna. Servera pannkakan med katrinplommonkrämen och vispad grädde.

IMG_7352

IMG_7355

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *