Enkelt bröd

Som så många andra recept, har jag hittat det här ’släng-ihop-brödet’ inne hos Kryddburken. En bloggsida som jag följt lång före jag startade en egen blogg. Kryddburken är fenomenal och väl värd ett besök, om ni inte redan gjort det.

Nu tillbaka till brödet. ’Det ultimata brödet att svänga ihop till len soppa eller varför inte till helgfrukost. Enkla ingredienser, inget knådande och vansinnigt gott! Brödet är bakat med 1 dl kallpressad rapsolja, det ger den härliga gula färgen och rejält med smak till brödet’. (Kryddburken)

Det här behöver du

1 pkt jäst (50 gram)

4 dl ljummet vatten

 3 msk flytande honung

1 dl kallpressad rapsolja (ex-vis ICA´s, Zeta eller Kung markatta)

ca 10-12 dl vetemjöl

1 msk flingsalt

GÖR SÅ HÄR

Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen med vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna. Var försiktig med mjölet, måttet är lite svävande, gör alltid gör på en höft men ca 10-12 dl. Degen ska vara smidig och lös, absolut inte hård och kompakt. Arbeta degen med maskin eller degkrokar ca 10 min. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp degen på rikligt mjölat bakbord och ”vrid den” några varv med mjölade händer och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa ca 40 min. Värm ugnen till 175 grader och grädda därefter ca 45-50 min eller tills brödet fått en gyllenbrun skorpa.

Stjälp upp degen på bakbord, (knåda INTE). Forma till och vrid brödet. Lyft över på plåt.

Länkkärlek: Kryddburken

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *