Ricossa Gavi och västerbottenspaj

Ricossa Gavi lanserades i Systembolagets fasta sortiment den 2 september. Det är ett torrt vitt vin från vindistriktet med just namnet Gavi. Jag är själv förtjust i just torra vita viner, varför jag blev mycket nöjd med detta. Vinet är uteslutande tillverkat av druvan Cortese. Ett mycket prisvärt vin på 76 kr flaskan.

Vinet har en bl a ungdomlig och frisk doft med inslag av citrus, grönt äpple, vanilj. Smaken är torr, frisk och har en aromatisk karaktär. Vinet lämpar sig för en viss tids lagring.

Serveringsförslag: till en förrätt eller till fisk/skaldjur. Serveras också med fördel till ost och grönsaksrätter. Därför föll mitt val på tillbehör på en västebottenspaj.

Västerbottenspajen innehåller en riklig mängd med västerbottensost, hela 400 gram. Se till att få upp pajdegen högt upp inuti formens väggar, så fyllningen får plats inuti. Kavla med fördel ut pajdegen mellan två lager plastfilm.

Pajdeg

3,5 dl vetemjöl

100 g kylskåpskallt smör

1 äggula

3 msk kallt vatten

1 msk neutral olja

Ostfyllning

400 g grovriven västerbottensost

250 g Kesella

3 dl grädde

4 ägg

0,5 tsk salt

2 kryddmått cayennepeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Pajdeg: Nyp ihop vetemjöl och kylskåpskallt smör i en bunke till smulor. Tillsätt äggula, olja och vatten och forma till en deg. Tag fram en springform, pajform med avtagbar kant 24 cm i diameter. Kavla ut degen mellan två lager plastfilm, (måtta formen över så ser du hur mycket degen ska gå utanför för att nå upp till formens kant). Stjälp ner den kavlade pajdegen i formen och tryck till degen. Ställ in formen en stund i kylskåpet. Förgrädda pajskalet i 10 minuter, i mitten av ugnen.

Ostfyllning: Riv osten grovt. Vispa ihop ägg, grädde, kesella, salt och cayennepeppar i en bunke. Rör i den rivna osten.

När pajskalet är förgräddat, häll över fyllningen och grädda på samma gradantal i mitten av ugnen i cirka 40-50 minuter, beroende på ugn. Lägg eventuellt på en bit folie i slutet av gräddningen, inte tidigare.  (Jag hade inne min paj i 50 minuter. Då hade den spruckit lite på sidorna, samt var fortfarande lite dallrig i mitten. Att den dallrar efter så lång tid i ugnen gör inget, den stabiliserar sig när den har fått stå i rumstemperatur i åtminstone, enligt min mening, i minst en halvtimma efter att man tagit ut den ur ugnen). Min blev saftig och god när den svalnat.

När pajen har svalnat till, pynta den med exempelvis rom, räkor, creme fraiche, gräslök, rödlök eller nåt annat.

Pajen smakade utsökt tillsammans med ovan beskrivna vin, Ricossa Gavi 🙂

Här behövdes fyra händer för att lägga ner degen i formen.

Det är mycket fyllning som ska få plats innanför pajens kant.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *