Kalops

Eftersom jag för tillfället känner mig ganska proppmätt på tapas, (tillbringat knappt en vecka i Spanien) så kommer här en klassiker, nämligen kalops. Så fort jag klev innanför dörren idag, efter jobbet, så började jag bryna köttet för att sedan låta det gå färdigt några timmar på spisen. Under tiden hann jag både träna och duscha. Then the dinner was served right on time!

Resten av kvällen ska tillbringas framför TV:n, (Netflix) och serien Homeland. Tror jag river av några avsnitt. Grymt beroendeframkallande!

Ingredienser

cirka 1 kg grytbitar av nöt

8 dl vatten

2-3 msk koncentrerad kalvfond

2 lagerblad

2 gula lökar, i grova klyftor

3 morötter i grova slantar

2 dl grädde

tomatpuré, ngr cm

Colorit soja

1,5 tsk salt

vitpeppar

en nypa socker

8-10 kryddpepparkorn

Maizena att reda med

Smör och neutral olja att steka i

(ev lite spad från smörgåsgurka)

Gör så här

Hetta upp smör och olja i stekpannan och bryn grytbitarna runt om tills de fått färg. Krydda med salt och vitpeppar och lägg över köttet i en gryta. Tillsätt vatten, buljongtärningar, lagerblad, kryddpepparkorn, tomatpuré och lök. Låt puttra på svag värme i cirka en timma. Skala och skiva morötterna i ett par cm-tjocka slantar och lägg ner i grytan. Låt puttra i ytterligare en timma. Blanda ut Maizena i den kalla grädden, (och ev lite vatten) och rör ut detta i grytan till lagom konsistens. (Tillsätt ev några matskedar spad från smörgåsgurka, för sältans skull). Blanda i soja tills kalopsen fått lagom med färg. Ev en gnutta socker.

Serveringsförslag: Kokt potatis och inlagda rödbetor och/eller smörgåsgurka och lingonsylt.

Några mumsiga spanska tapas!

Print Friendly, PDF & Email

2 tankar kring ”Kalops

  1. Erika

    Kalops är en av de saker jag skulle nämna om någon frågade mig vad som är typiskt svenskt. Kalops doftar långkok och mormor och ska serveras i min orange gryta från le Creuset som jag ärvt av mamma. Mosig kokpotatis och rödbetor till. Då njuter jag. Men tapas är också gott. Väldigt gott till och med.

    Jag önskar dig en härlig dag! Kram!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *