STORA köttbullar i tomatsås med parmesan och mozarella

800 gram blandfärs hemma och valet föll därför idag på dessa STORA köttbullar med den godaste tomatsåsen! Receptet avser, som sagt, 800 gram, så det blir många matlådor kvar när familjen ätit färdigt. Halvera annars på en höft, det kommer bli hur bra som helst 🙂 Börja med tomatsåsen och därefter köttbullarna, (medans tomatsåsen står och puttrar på spisen). Välj krossade tomater av god kvalité -det lyfter hela såsen. Jag använde krossade tomater från Mutti.

Portioner: 8 st cirka

Ugn: 200 grader i cirka 20-25 minuter

Tomatsås

2 gula lökar

olivolja att steka i

2 burkar krossade tomater, (ex-vis Mutti)

1,5 dl vatten

2 st smulad oxbuljongtärning

en skvätt balsamvinäger

2-3 krm spiskummin

1 msk råsocker

salt

svartpeppar

Köttbullar

800 g bland- el nötfärs

2 ägg

1 msk japansk soja

2 msk ljus sirap

vitpeppar och hickorysalt, samt ex-vis lite chiliflakes (eller vad du väljer att krydda med)

rikligt med riven parmesanost

en ask minimozarella

småtomater

Servera med: Spagetti

Gör så här

Tomatsås: Bryn finhackad lök i olja. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljong, spiskummin, socker, svartpeppar och salt. Låt stå och puttra ihop medans du gör iordning köttbullarna.

Köttbullar: Blanda färs med ägg, soja, sirap och kryddor i en bunke. Forma till stora köttbullar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek köttbullarna runt om, (de ska inte bli genomstekta eftersom de kommer att gå klara i ugnen. Ge dem bara färg runtom). Lägg över dem i en ugnsform allt eftersom. Häll tomatsåsen över köttbullarna och toppa med riven parmesanost. Tryck ner de små mozarellaostarna lite här och där, mellan köttbullarna. Gör likadant med småtomaterna. Gratinera i ugnen på 200 grader i cirka 20-25 minuter.

Servera med spagetti, (jag använde tunn spagetti som heter Capellini från Barilla).

"Kryddblandning" att blanda färsen med.

Skjuts in i ugnen!

Ursprungsrecept: Jamie Oliver. Länkkärlek: Två små kök

Print Friendly, PDF & Email

2 tankar kring ”STORA köttbullar i tomatsås med parmesan och mozarella

  1. Erika

    När jag lagar sådana köttbullar hemma blir min sambo så glad att jag kan be om vad som helst. Precis vad som helst. Själv älskar jag dem också och capelli är jättegott. Bra pasta är värd pengarna. Jag gör mina bullar på kalkonfärs och det blir också jättegott. De där mozzarellabollarna har jag missat – passar ju perfekt!

    Kram!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *