Butterkaka

Idag far jag fram som en raket i köket. För att ha varit stekvarmt ute ett bra tag i sommar så har jag inte velat se åt köksdelen. Har, som många andra, istället försökt lägga allt som går på grillen. Men igår kom det regn och idag är det lite svalare ute och då spritter det i mina fingrar. Jag brukar annars säga att hösten är min årstid när det gäller både mat och bak.

För att återgå till dagens projekt. Först skulle jag baka vetelängd men ändrade mig till butterkaka, (vilket inte är helt fel) och sedan ändrade jag mig från pannacottapaj till vit chokladcheesecake. Va fasen, jag vill ju egentligen ha alltsammans, i den bästa av världar, HA!

Butterkaka på svalning. Återstår att pynta med glasyr.

Ugn: 200 grader i cirka 30 minuter

Deg

100 g smör

1,5 dl mjölk

25 g jäst

0,75 dl strösocker

0,5 tsk salt

1 tsk malen kardemumma

6-7 dl vetemjöl

Fyllning 1

50 g rumstempererat smör

2 msk strösocker

1,5 tsk vaniljsocker

Fyllning 2

2 dl marsankräm, (den som man kokar)

Topping

1 ägg

en skvätt mjölk

pärlsocker

florsocker

Gör så här

Deg: Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och låt vätskan gå ner/eller upp till 37 grader. Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt socker, salt, kardemumma och mjölet, (spara lite till utbakningen). Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt i cirka 30-40 minuter.

Fyllning 1: Rör ihop det rumstempererade smöret med strö- och vaniljsockret. Ställ åt sidan.

Fyllning 2: Koka upp marsankräm, enl anvisning på förpackningen och ställ åt sidan för att svalna.

Smörj en rund form, med avtagbar kant, (springform) cirka 24 cm i diameter.

När degen jäst klart, knåda den en liten stund och kavla ut till en platta/rektangel. Bred ut fyllning 1, (smörkrämen) och ovanpå den fyllning 2, (marsankrämen). Rulla ihop plattan till en rulle, (pressa inte för mycket för då ”skjuter man krämen framför sig”) och skär ut 15-20 bitar och ställ varje bit med snittytan uppåt i springformen. Bitarna ska stå tätt tillsammans. (Bitarna är hala som ålar, men det går om man trixar lite). Låt jäsa i 30-40 minuter. Vispa under tiden upp ett ägg och tillsätt en gnutta mjölk till ägget och pensla kakan. Strössla över pärlsocker och grädda, på nedersta falsen, i ugnen i cirka 40 minuter. Tag ut och låt svalna.

Rör ut florsockret med lite mjölk eller vatten och ringla glasyren över butterkakan. Klart!

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *