Aalborg Jubilæums Akvavit

Snaps till midsommar? Jag ska bl a prova Aalborg Jubilæums Akvavit, till sillen.

I Danmark har man skapat mycket speciella ritualer kring att njuta Aalborg Jubilæums Akvavit. Akvaviten är speciellt utformad för att passa till den nordiska maten och är särskilt lämpad för skaldjur, men även ost och diverse charkuterivaror. Aalborg Jubilæums Akvavit kan också användas som ingrediens i livsmedel till exempel i marinader, glass och sorbet. I Danmark är akvavit en viktig del av det klassiska lunchbordet där sill och snaps är ett återkommande inslag.

I Tyskland används den som digestive före och mellan rätterna.

Varje akvavit har sin unika serveringstemperatur, från iskall till rumstemperatur.

Självklart är den även pricken över i’et vid servering av traditionella, danska ”smørrebrød”. Akvavit är inte vilken nubbe som helst. Den är namnskyddad och har inom EU en egen lag. För att få kallas akvavit ska den i huvudsak vara smaksatt med kummin och/eller dill. Övriga smaksatta snapsar går under benämningen brännvin”.

Mera info? Länk till Systembolagets hemsida.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *