Havregrynsgröt kokt i mjölk

Hej hopp!

Här kommer ett lite otippat ”recept”.

 När jag var i London för cirka 2 veckor sedan åt jag och kompisen *vinkar till Yvve* 🙂 på ett frukostställe ett par gånger. Där serverades bl a urgod havregrynsgröt. Nu undrar ni väl hur en havregrynsgröt kan beskrivas som urgod?!? Ha! I alla fall, när jag normalt sett kokar havregrynsgröt hemma kokar jag den i vatten. Tror jag faktiskt de flesta gör, men inte på det där stället. De kokade den i mjölk, (anade en gnutta socker i den också) och serverade den med torkad frukt och inte att förglömma söt god honung, av bästa kvalité. Här hemma serverar jag normalt sett gröt med mjölk hällt i skålen, men där serverade de gröt kokt i mjölk, UTAN mjölk till. En lös fin gröt. Gröt SKA vara lös, det har jag alltid gjort, (stor skillnad i smak) och den här gröten ska definitivt vara lös, eftersom den serveras utan mjölk i skålen.

Som ni förstår kokar jag numera min havregrynsgröt med mjölk och ingenting annat. Jag toppar med antingen frysta bär eller färska bär. GLÖM inte honungen!

Nu tror ni nog att jag hamnat i ”gröthimlen” och ett litet ”stollaryck” har jag nog fått i alla fall, det kan jag hålla med om 🙂

Jag skulle aldrig få för mig att lägga ut måttangivelser på havregrynsgröt. Jag häller alltid först i valfri mängd vätska i en gryta, sedan rör jag i grynen ”på känn”. Blir den för tjock späder jag ut med mera vätska, (mjölk). Saltar lite och visst blir den ännu godare med en gnutta socker, (som i London) men jag tycker att det räcker med honungen, ringlad på toppen. Nomnom!

Här är en bild på Londongröten:

…följt av några varianter av ”min” gröt.

Godaste grynen, enligt min mening… (ej sponsrat inlägg ;-).

Glöm nu inte att länka till er själva, på endera sättet. See ya!

Print Friendly, PDF & Email

5 tankar kring ”Havregrynsgröt kokt i mjölk

 1. Karin L

  Jag brukar variera och koka med mjölk ibland, jag har dock oftast färska frukter i. MEN kan även tipsa att servera den med kefir istället för mjölk!!!! Jättegott. Jag blanda kefir antingen med kanel eller med några bär och så häller jag på det på gröten (kokt i mjölk eller vatten). Mums!

  Svara
 2. Susanne Rask-Lindholm

  Jag älskar att koka den med mjölk!!!! Bara gryn,mjölk och socker. Jag kan äta det som nellis eller tom när jag är godissugen!!!! Mer havregrynsgröt till folket!! Tyvärr tycker väldigt många inte om havregrynsgröt som är kokt med vatten och jag förstår dem. Jag tipsar så många jag kan om att koka i mjölk istället. Det är ju en av Sveriges nationalfrukost.

  Svara
 3. Hannele Callinger

  Hej Grötälskare!
  Även jag älskar havregrynsgröt…har kommit på att blöta ner grynen med vatten först…( blir mycket lenare av det) sen hälla på mjölk, o salt förstås…låt koka upp och rör i 1 msk kokosolja extra Virgin med både smak och doft.
  Alltså HEAVEN!!!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *