Kolakakor

En kompis bjöd på dumlekakor för ett tag sen. Så gott, tack Yvve! Det var jättelängesen jag gjorde dumlekakor och blev förstås genast inspirerad till att göra ett gäng själv. I brist på Dumle och då jag nu förtiden alltid har några burkar karamelliserad, färdigkokt mjölk i skafferiet, fick dumlen ersättas med denna ljuvliga kola. Det kan väl ändå inte bli fel…!  Kolaburken räcker till dubbel sats kakdeg, d v s 40 kakor. Receptet nedan avser cirka 15-20 st.

Jag har i ett tidigare inlägg tipsat om att det finns färdigkokt karamelliserade mjölk i butik, me like!  

Här är resultatet, MUMS!!!

Antal: cirka 15-20 st

Ugn: 200 grader i 8-10 min

Ingredienser

200 g rumstempererat smör, (obs EJ margarin)

1 dl strösocker

3,5 – 4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

en ask nobless-choklad

Gör så här

Rör ihop det rumstempererade smöret och sockret, för hand, i en bunke. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ned i smör- och sockerblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg och ställ in i kylkåpet i cirka 30 minuter. Tag ut cirka 20 st bitar ur degen, (forma ev som en rulle innan du styckar upp i bitar). Rulla varje bit till en boll och fördela ut i bakformarna. Tryck ut en grop i varje boll och klicka i kolasås. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. Tag ut plåten ur ugnen och toppa varje kaka med en nobless, som sakta får smälta ner i kakan. Låt svalna helt innan servering.

Dumlekaka: Deg som ovan + en halv dumlekola i varje. Finns även mini-dumle i en del affärer.

Lägg en nobless över den varma kakan.

 

Print Friendly, PDF & Email

4 tankar kring ”Kolakakor

  1. Erika

    Smart att ersätta Dumlen med detta! Min kusin bet av en tand på mina kakor, eftersom dumlen gärna lbi r lite hård efter bakningen. Men visst är de ljuvligt goda!

    En god fortsättning önskar jag dig! Kram!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *