En kompis bjöd på dumlekakor för ett tag sen. Så gott, tack Yvve! Det var jättelängesen jag gjorde dumlekakor och blev förstås genast inspirerad till att göra ett gäng själv. I brist på Dumle och då jag nu förtiden alltid har några burkar karamelliserad, färdigkokt mjölk i skafferiet, fick dumlen ersättas med denna ljuvliga kola. Det kan väl ändå inte bli fel…! Kolaburken räcker till dubbel sats kakdeg, d v s 40 kakor. Receptet nedan avser cirka 15-20 st.
Jag har i ett tidigare inlägg tipsat om att det finns färdigkokt karamelliserade mjölk i butik, me like!
Här är resultatet, MUMS!!!
Antal: cirka 15-20 st
Ugn: 200 grader i 8-10 min
Ingredienser
200 g rumstempererat smör, (obs EJ margarin)
1 dl strösocker
3,5 – 4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
en ask nobless-choklad
Gör så här
Rör ihop det rumstempererade smöret och sockret, för hand, i en bunke. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ned i smör- och sockerblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg och ställ in i kylkåpet i cirka 30 minuter. Tag ut cirka 20 st bitar ur degen, (forma ev som en rulle innan du styckar upp i bitar). Rulla varje bit till en boll och fördela ut i bakformarna. Tryck ut en grop i varje boll och klicka i kolasås. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. Tag ut plåten ur ugnen och toppa varje kaka med en nobless, som sakta får smälta ner i kakan. Låt svalna helt innan servering.
Dumlekaka: Deg som ovan + en halv dumlekola i varje. Finns även mini-dumle i en del affärer.
God jul kära bloggvän:)
De här kakorna är hur grymma som helst:)
God jul! Fantastiska kakor!
Smart att ersätta Dumlen med detta! Min kusin bet av en tand på mina kakor, eftersom dumlen gärna lbi r lite hård efter bakningen. Men visst är de ljuvligt goda!
En god fortsättning önskar jag dig! Kram!
*blir ska det stå! Inte lbi r