Potatiskaka

Till den här potatiskakan serverade jag bl a helstekt rostbiff och rödvinssky. Potatiskakan är väldigt rik på smak och den kommer jag att göra fler gånger. Den ska göras minst 3 tim i förväg för att man ska kunna skära den i skivor. Ursprungsrecept: Tasteline

 

Portioner: 8 st

Ugn: 185 grader

Ingredienser

2 – 2,5 pkt bacon

5 st bakpotatisar

1 msk maizenamjöl

200 g parmesanost

2 msk färsk basilika, finhackad

1 msk färsk körvel, finhackad

1 msk färsk timjan, finhackad

salt

peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 185 grader. Kläd en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna. Lägga baconskivorna som ”takpannor” där skivorna överlappar varandra. Nästa gång ska jag klä formen med bakplåtspapper.

Skala och riv potatisen och parmesanosten grovt. Blanda potatis, parmesanost, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.

Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen. Vik över baconändarna så att skarvarna möts. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas. Risken är annars att baconskivorna släpper från formen. Täck gärna ugnens botten då det kan hända att det börjar ”droppa” vätska från potatiskakan under gräddningen.

Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor. Det går också bra att förbereda kakan dagen innan.

Skär potatiskakan i tjocka skivor och värm dem i ugnen eller i en stekpanna.

 

Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Potatiskaka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *