Köttfärslimpa med svampsås, kokt potatis och sötsyrliga morötter.

Då fortsätter vardagsmatsinläggen! Familjen har börjat prenumerera på en matkasse från Citygross. Fiffigt att man kan välja vilka veckor man vill ha kassen. Man kan alltså göra uppehåll valfria veckor och på så sätt varva kassen med ordinarie vardagsmat, som familjen gillar. Liksom ett komplement. Har ingen aning om, ifall detta är något som passar mig/oss.  Men nu kör vi ett tag, så får vi se. …och som sagt, ”om något faller mig i smaken, skriver jag om det här på bloggen.”

Portioner: 4

Ugn: 200 grader

——-

ca 800 gram potatis

Köttfärslimpa

1 dl ströbröd

1,5 dl vatten

ca 600 gram blandfärs

0,5 gul lök

1 ägg

1 msk dijonsenap

0,5 tsk vitpeppar

1 tsk salt 

Svampsås

125 gram champinjoner

0,5 gul lök

1 msk smör

2 msk vetemjöl

1,5 dl vispgrädde

2 dl mjölk

1,5 msk kalvfond/

1 buljongtärning

1 krm vitpeppar

1 tsk soja 

Morotssallad

500 gram morötter

1,5 msk raps-/matolja

0,5 msk äppelcidervinäger

1 tsk honung

1 tsk dijonsenap

1 krm salt

1 krm vitpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Rör ihop ströbröd och vatten, låt svälla i 5 minuter. Under tiden skalar du potatisen.

Skala och koka potatisen i lätt saltat vatten i ca 30 min. Skala löken.

Rör ner blandfärs, 0,5 riven lök, ägg, dijonsenap, vitpeppar och salt. (Här brukar jag köra några varv med stavmixern =inga lökbitar som sticker ut). Blanda och tryck sen ut färsen i en ugnsfast form. Den ska vara minst 3-4 cm tjock. Laga i ugn i ca 30-50 min beroende på limpans tjocklek. Du bestämmer själv!

Gör nu morotssalladen. Skala och strimla morötterna fint antigen med en kniv eller med hjälp av potatisskalaren. Lägg allt i en skål och häll på olja, vinäger, honung och dijonsenap. Krydda med salt och peppar. 

Nu var det dags för såsen. Hacka svamp och lök. Hetta upp smör i en stekpanna och stek sen svamp och lök i ett par minuter. Pudra över mjölet och rör runt. Häll i grädde, mjölk, fond/buljong och soja. Krydda med vitpeppar. Låt såsen koka upp och håll den sen varm tills det är dags att äta. (Här tillsatte jag stekskyn som bildats från köttfärslimpan).

Betyg: Jag tyckte om morötterna och såsen var jättegod. Köttfärslimpan kan man ju smaksätta lite olika gång från gång, se här och här!

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *