Tårtbotten

Idag har jag förberett en tårtbotten, som ska användas lite längre fram i veckan. 

Mitt egna favoritrecept på tårtbotten har idag fått stryka på foten då jag nu testat ett annat recept, som jag sett på flertalet bloggar. Resultatet blev en hög fin tårtbotten, som lätt delas i tre delar. Hur smakar den då och vinner den över mitt tidigare favoritrecept? Ja, det beskedet får jag lämna senare i veckan.

Tårtbotten bakas i en springform (rund form med avtagbar kant), cirka 24 cm i diameter. Ingredienserna mäts upp i tre lika stora, höga glas. Ägg i det ena, socker i det andra och potatismjöl/vetemjöl/vaniljsocker/bakpulver i det tredje.

Ugn: 175 grader i cirka 30-35 minuter

Ingredienser

5 st stora ägg

strösocker

potatismjöl

vetemjöl

3 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

Gör så här

 Glas nr 1: Knäck i äggen. Ställ glas nr 2 bredvid.

Glas nr 2: Fyll glaset med strösocker, lika mycket socker som ägg. Ställ glas nr 3 bredvid.

Glas nr 3: Fyll glaset med 1/3 potatismjöl och resten vetemjöl. Lika mycket som glas nr 1 & 2. Toppa med vaniljsocker och bakpulver. Mjölblandningen ska sedan blandas ihop ordentligt.

Nu när alla tre glasen är fyllda vispas ägg och socker vitt och pösigt, helst i maskin. Vispa i minst 10 minuter, helst några minuter till. (Inget man vispar för hand)!

Sikta därefter ner mjölblandningen i ägg/sockerblandningen. Blanda försiktigt med en slev/slickepott till en jämn smet. Blanda inte för mycket för då blir kakan seg.

Tag loss ringen från springformen. Lägg bakplåtspapper i botten av formen och spänn tillbaka ringen. Tag ett nytt ark bakplåtspapper och klipp till två bitar på längden. Pensla formens insidor med smör och fäst de båda remsorna i smöret, så sitter pappret sedan som berget. Klipp pappret en bit ovanför formens kant då kaksmeten kan resa sig ovanför springformens naturliga kant.

Fyll formen med smeten. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 30-35 minuter. Känn med sticka, som ska vara torr.

Tag ut formen ur ugnen. Vänd kakan upp-och-ned på ett fat, tag bort springformsbotten och skala av pappret på sidorna. Sätt tillbaka ringen och låt kakan kallna. Dela den sedan i tre delar och fyll varje lager med något smaskigt.

Mät upp ingredienserna i respektive glas

Vispa i minst 10 minuter, gärna mer.

Klä formen med bakplåtspapper.
 

 

Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Tårtbotten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *