Frasiga örtfrallor

En frasig örtfralla som går att variera. Kavla ut och pensla på smör och sedan är det up to you, vad du vill fylla med. Fyll t e x med  finhackad soltorkad tomat eller fetaost. Strö olika fröer ovanpå, t e x pumpakärnor el linfrön.  Grundreceptet är som följer:

Antal: 26 st

Ugn: 225 grader

Deg

50 g jäst

3/4 dl rapsolja

1 msk sirap eller honung

3 dl mjölk

2 dl vatten

2 tsk salt

11-12 dl vetemjöl

Fyllning

cirka 70 g smält smör

flingsalt

cirka 0,5 – 1 kruka hackad färsk timjan

ägg, till pensling + en skvätt mjölk

Gör så här

Smula ner jästen i en degbunke. Blanda olja, sirap, mjölk och vatten i en kastrull och låt allt bli cirka 37 grader under omrörning. Blanda med jästen och rör om tills all jäst löst sig.

Tillsätt salt och arbeta in mjölet lite i taget tilsl det blir en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek i cirka en halvtimma.

Ta upp degen och arbeta lätt samman den. Dela i två bitar och kavla ut varje del till en 30 x 45 cm stor platta. Pensla på smält smör och strö över lite flingsalt och timjan. Rulla ihop som en rulltårta, skär i bitar.

Lägg bitarna på bakpappersklädda plåtar. Tryck till bitarna lite på mitten så att snittytorna kommer fram på sidorna. Jäs övertäckta i ytterligare en halvtimma. Pensla med uppvispat ägg, blandat med en skvätt mjölk och grädda i 225 grader i cirka 10 minuter.

Print Friendly, PDF & Email

2 tankar kring ”Frasiga örtfrallor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *