Påskhelgen bjuder på mat, mat, mat. Här kommer en av måltiderna denna långa påskhelg.
Portioner: 4 st
Kött
4 bitar fläskfilé, totalvikt 125 g cirka
4 bitar fläskfilé, totalvikt 125 g cirka
salt
svartpeppar
tomater
Marinad
1 msk finhackad rosmarin
1 msk olivolja
2 msk pressad citronsaft
Aromsmör
100 g rumstempererat smör
finrivet skal av 0,5 citron
finrivet skal av 0,5 lime
1 pressad vitlöksklyfta
salt, peppar
Potatiskaka
12 potatisar
3 msk rapsolja
3 dl matlagningsgrädde
salt
paprikapulver
2 dl riven parmesanost
Gör så här
Aromsmör: Vispa upp smöret med en elvisp, cirka 1 minut. Blanda i citruskal och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Spritsa smöret eller rulla det till en rulle i fuktat smörpapper och låt stelna i kylskåpet.
Kött: Dela filén i fyra lika stora bitar. Lägg bitarna mellan plastfolie eller i en plastpåse. Banka ut köttet tills de är cirka 1,5 cm tjocka. Salta och peppra.
Marinad: Blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Vänd köttet i marinaden och ställ åt sidan.
Potatiskaka: Skala och skär potatisen i tunna skivor, (ex-vis matberedare). Stek skivorna i olja i en stor stekpanna cirka 5 minuter, vänd då och då. Blanda i grädden i den färdigstekta potatisen och rör om tills det känns geggigt. Smaka av med salt och paprikapulver. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatisen i en ugnssäker form i två lager med riven parmesanost emellan de två lagren och efterstek i mitten av ugnen cirka 20 minuter, eller tills potatisen känns mjuk.
Kött forts…. Stek köttet runt om i stekpanna tills det får fin färg. Antingen steker du det färdigt i pannan, eller flyttar över köttet till en ugnsform och steker det färdigt på 125 grader tills innertemperaturen når 70 grader. Slå in i folie och låt vila i cirka 10-15 minuter.
Tomaterna får gå färdiga i ugnen tillsammans med antingen potatisen el köttet.
Toppa köttet med aromsmöret och servera med potatiskakan och tomat.
Hemmagjort aromsmör. |
Köttet marineras och rumstempereras. |
Stek tunnt skivad potatis, häll på grädde och kryddor. |
Potatiskaka, två lager med riven parmesanost emellan. (Halverat recept). |
Det är hemma hos dig man ska äta på helgerna. du gör alltid så goda rätter!
Tack det var snällt sagt :o) Ditt kök är inte så dumt det heller!
Pingback: working