Crèpes

Idag blir det crépes till familjen. Här kommer fyra olika varianter på fyllning. Alla med samma grundrecept på crépessmet. För dagen har jag valt att göra crépes med svamp- och kycklingfyllning. Jag brukar göra dubbel sats, både av smet och fyllning. Recepten nedan återger enkel sats.

Grundrecept till crépes, enkel sats
(enkel sats, cirka 5-7 st)
(dubbel sats, cirka 10-12 st)
3 ägg
2,5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 msk flytande smör
smör till stekning
Vispa ihop smeten väl och låt den svälla i 20-30 minuter. Stek crépesen i en panna, helst av teflon. Stek dem så tunna som möjligt. Gör du crépesen i förväg, tar de lite längre tid i ugnen.
Svamp- och kycklingfyllning
1 sats crépessmet
1 krm muskotnöt
Fyllning:
cirka 100 g svamp
salt/peppar
1 msk vetemjöl
3 dl grädde
1,5 msk kycklingfond
2 kycklingfiléer, stekta och fint tärnade
hackad gräslök
riven ost
Gör så här: Vispa ihop smeten och blanda i muskot. Grädda så tunna pannkakor som möjligt. Stek svampen gyllenbrun i lite matfett. Salta och peppra och tillsätt mjölet utrört i lite grädde. Blanda väl. Häll på resterande grädde och fond under omrörning och låt det småputtra till lagom konsistens. Blanda ner kyckling och gräslök. Låt svalna lite. Lägg upp crépesen och fördela stuvningen ovanpå. Rulla ihop och lägg i en ugnsform. Strö rikligt med riven ost över. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i cirka 8-10 minuter.
Tips: Lägg gärna lite hackad spenat inuti crépesen, så blir de både nyttigare och får fin grön färg.
Skinkcrépes med ädelost
1 sats crépessmet
Fyllning:
200 g rökt skinka i tärningar/strimlor
cirka 100 g fryst bladspenat, tinad och grovt hackad
salt/peppar
riven muskot
2-3 dl grädde
75-100 g ädelost
cirka 2 dl gratängost
Gör så här: Vispa ihop smeten. Fräs skinktärningarna i lite matfett. Tillsätt spenaten och blanda väl. Krydda med salt, peppar och riven muskot. Häll på grädden, koka upp och tillsätt osten. Låt koka sakta till lagom tjock stuvning. Smaka av med ev mer ost och kryddor. Sätt ugnen på 250 grader. Stek crépesen så tunt som möjligt. Fördela stuvningen på pannkakorna och rulla ihop. Lägg upp på ett ugnssäkert fat, strö ost över och gratinera, 8-10 minuter.
Räkcrépes
1 sats crépessmet
0,5 dl hackad dill
lite svartpeppar
Fyllning:
cirka 2 dl hollandaissås
500  oskalade räckor
dill, hackad
lite svartpeppar
riven ost
Gör så här: Blanda crépessmeten med hackad dill och lite svartpeppar. Grädda så tunna crépes som möjligt. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och grovhacka räkorna och blanda med hollandaise och dill och smaka av med lite svartpeppar. Fördela fyllningen i mitten på varja crépes och rulla el vik ihop och lägg dem i smord ugnsform. Strö över ost och gratinera i 10-15 minuter.
Crépes med chévre och honung
-perfekt både som förrätt eller ostdessert
1 sats crépessmet
Fyllning, (till 4 personer):
4 skivor chévreost
4 tsk flytande honung (byt gärna ut mot fikonmarmelad)
0,5 dl hackade valnötter
Gör så här: Vispa ihop crépessmeten. Rosta valnötterna i torr stekpanna 6-7 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda pannkakorna så tunt som möjligt. Lägg på en skiva chévre, droppa lite honung över och vik ihop till en trekant. Lägg på ett ugnssäkert fat och grädda tills osten smält, 7-8 minuter. Lägg upp på varma tallrikar och strö valnötter över.
… och så ska ´-tecknet, vara åt andra hållet `-men jag orkar inte ändra på alla ställen 😉
Blandsvamp i lagom stora bitar. Strimlad kycklingfilé.
Svamp o kyckling…
…nu börjar stuvningen tjocka till sig. Smakar ljuvligt!


Dubbel sats brukar ge mig 10 st (stor stekpanna).

Print Friendly, PDF & Email

2 tankar kring ”Crèpes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *