New England Clam Chowder

 

soppa!
Har fått för mig att soppa inte är riktig mat? Men idag gjorde jag faktiskt en soppa som jag blev väldigt nöjd med, *tummen upp*.  Receptet hittade jag i en av mina mattidningar. Till mångas förskräckelse innehåller den musslor, (jag valde musslor på burk). Ersätt annars musslorna med mera bacon – det är ju inte heller fel. Fast då är det nog inte längre någon Clam Chowder ;o) Till soppan serverade jag lite gott vitt bröd som jag brynt i vitlöksdoftande rapsolja. Mätt blev man!
 
Tidningen (Mitt kök 2/2012), beskriver soppan så här: ”New England, Clam Chowder  är en klassisk amerikansk soppa som innehåller musslor, buljong och små bitar rökt fläsk. Soppan lagas på olika sätt i olika delar av USA. New England, Clam Chowder är en gräddig soppa från den amerikanska ostkusten. Precis som att torsdagar sedan länge är våra soppdagar äter man gärna Clam Chowder på fredagarna i USA.”

3-4 portioner

Ingredienser soppa
2 potatisar
1 gul lök
2 selleristjälkar
1 pkt bacon
1 msk smör
1 liter fiskbuljong
1 tsk torkad timjan (jag tog rosmarin)
2 lagerblad
1 krm nymalen svartpeppar
1 msk vetemjöl
0,5 dl vatten
1 dl grädde
1 burk musslor 225 g (145 g musslor utan spad)
0,5 dl hackad persilja

Skala potatisarna och skär dem i tärningar. Finhacka lök, selleri och bacon.
Fräs lök och bacon i smöret tills löken är mjuk och genomskinlig. Tillsätt sedan potatis och stjälkselleri. Tillsätt fiskbuljong och kryddor.
Låt koka i cirka 15-20 min tills potatisen är mjuk. Rör ut mjölet i vattnet och rör ned redningen i soppan. Låt koka i 5 min. Tillsätt grädde och musslor samt strö över persiljan.

Frasigt vitlöksbröd
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
4 brödskivor
lite flingsalt

Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i vitlöken och stek brödskivorna i oljan, på båda sidor (vänd ofta) tills de är gyllenbruna och frasiga. Strö över lite flingsalt.

 
Print Friendly, PDF & Email

2 tankar kring ”New England Clam Chowder

  1. Ann-Sofi MATSAFARI

    Huuu så läskigt gott! Jag älskar musslor och det här receptet lät underbart. Fina vitlöksbröd till också:)

    Svara
  2. Birgitta Olssopn

    Jättebra recept, lagar Clam Chowder ibland för att minns när jag första gången smakade den i USA.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *