Köttfärspiroger

Piroger glömmer jag bort att göra emellanåt. Ibland blir man påmind och hur bra är dessa inte att ta fram ur frysen? Eller ta med på picknick? Det här receptet ger ungefär 15-16 st goda piroger.

Ugn, 225 grader i 12-15 min

Pirogdeg
1 pkt jäst
3 dl mjölk
150 g smält margarin
knappt 1 tsk salt
2 hela ägg
10 dl vetemjöl

Pirogdeg: Smula jästen i en bakbunke. Smält smöret och blanda i mjölken, värm till 37 grader. Blanda vätskan med jästen och rör om. Tillsätt salt, ägg och vetemjöl. Tag ur degklumpen och knåda för hand tills den känns smidig. Lägg tillbaka i bunken och låt jäsa till dubbel storlek under bakduk. Under tiden gör du fyllningen. PAUS …forts När degen jäst färdigt knådar du den smidig igen. Dela degen i 15-16 bitar. Kavla varje bit till en tunn rundel. Fördela ut den kalla köttfärsröran och vik ihop så kanterna möts. Blöt gärna kanterna med en knutta vatten och förslut genom att pressa en gaffel runtom. Lägg pirogerna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa i cirka 15 min. Pensla med ägg/mjölkblandningen och grädda dem i mitten av ugnen i cirka 12-15 minuter.

Fyllning
2 morötter
1 gul lök
500 g blandfärs
1 dl tomatpuré
1-2 pressad vitlök
2 msk japansk soya
en nypa salt
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
(variationstips: byt ut spiskummin mot lika mkt timjan)
ägg + mjölk till pensling

Fyllning: Skala och hacka löken. Riv morötterna grovt. Fräs lök/morot mjuka och tillsätt blandfärsen och vitlök. Tillsätt alla kryddor, soya och tomatpuré. Låt puttra ihop och ställ sedan åt sidan för att svalna, innan du fyller pirogerna.

Frysa piroger: Färdiga piroger av jäsdeg och pajdeg går bra att frysa. Piroger av smördeg och filodeg bör däremot frysas in ogräddade.

Pensla med ägg/mjölkblandning och in i ugnen.
 
 
Print Friendly, PDF & Email

11 tankar kring ”Köttfärspiroger

  1. Kiwi

    Dom såg riktigt mumsiga ut =) Om man fryser in dom, hur är det lättast att förvara dom?? I en plastbunke, påse…du kanske ha några trix ?? =)

    Svara
  2. Mat- och bakverkstan

    Frysa piroger: Färdiga piroger av jäsdeg och pajdeg går bra att frysa. Piroger av smördeg och filodeg bör däremot frysas in ogräddade. Jag brukar frysa i fryspåsar, men plastburk går också bra.

    Svara
  3. Tinas Skåpmat

    Så frasiga o goda de ser ut! Detta blir ju super att göra och skicka med till sonen som studerar, bara ta fram och värma och göra en sallad till.Härliga recept du har! =)

    Svara
  4. Ida

    Jätte bra recept, har testat många olika recept på piroger men ditt är bland de bästa.

    Svara
  5. Pingback: Ur arkivet, Köttfärspiroger | Matochbakverkstan

  6. Caroline

    Hej,

    Om man fryst piroger av smördeg ogräddade, hur tillagar man dem? Kan de tillagas frysta och i sa fall hur lange och vilken ugnstemperatur?

    Tack!

    Svara
    1. matochbakverkstan

      Hej! Hemmagjorda bake-off-piroger är bara att bara stoppa in i ugnen, i fruset tillsånd. (Styckfrys dem först ex-vis på brickor och lägg dem sedan i plastpåsar i frysen så klibbar de inte ihop). Pensla dem innan gräddning med uppvispat ägg o grädda på 200 grader i 15-20 min.
      Prova gärna med EN fryst bake-off-pirog, innan du gräddar resterande. Detta för o ha koll om temperaturen o tiden blir rätt.
      Lycka till!

      Svara
  7. Inger

    Kan man äta pirogerna kalla om man vill ha med dem på piqnic?
    Hur många dagar kan man ha dem i kylen innan man serverar dem?

    Hälsningar
    Inger

    Svara
    1. matochbakverkstan

      Hej! Har själv bara ätit dem varma, men de är säkert goda kalla med.
      Skulle gissa på cirka 4-5 dagar i kylskåpet, (sen blir de nog torra o tråkiga). Ha det så bra! 🙂

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *