Ugnspotatis med brie & vallmofrön samt vitlöksspäckad biff

T G I F !!! Magen har kurrat hela fredagen i väntan på denna måltid. En god potatisrätt som passar ypperligt till biffen, men som lika gärna kan serveras till nästan vad som helst, ex-vis lax eller parmaskinka. Jag har lyckan att ha två ugnar på min spis, (körde köttet i den ena och potatisen i den andra på olika grader), så jag valde köttvarianten ikväll.

Ugn potatis: 180 grader i cirka 30 min
Ugn rött kött: 125 grader till 55-60 grader termometer

Ingredienser 4 port
500-600 g cherie potatis el färskpotatis (eller annan fast sort)
1 apelsin (skalet och saft)
olivolja
salt
nymalen svartpeppar
300 g brie och/eller camembert (tjocka skivor)
vallmofrön

ryggbiff el rostas, c:a 800 g
en halv vitlök
rapsolja
salt/peppar

Ugnspotatis: Sätt ugnen på 180 grader. Dela potatisen (behåll skalet på). Lägg potatisen i en ugnsform och blanda runt med apelsinskal, apelsinsaft, olivolja och lite salt. Fördela brie/camembertskivorna över potatisen och strö vallmofrön över alltsammans. Baka i ugnen i cirka 30 minuter eller tills potatisen är mjuk.

Kött: Sätt ugnen på 125 grader. Skala vitlöksklyftorna och och skiva varje klyfta i fyra delar. Späcka köttet med klyftorna. Olja in köttet och salta och peppra runt om. Hetta upp en stekpanna med lite smör och stek köttet runt omkring så det får en fin yta och porerna stängs. Lägg köttet i en ugnsform och stek det i ugnens mitt till valfri temperatur, (jag brukar köra till 60 grader, väl medium).  Ugnsstek gärna kvisttomater samtidigt. Viktigt: Tag ut köttet och svep in det i ugnsfolie, låt vila i cirka 15 minuter. Sedan blir det perfa! Skär köttet i cm-tjocka skivor.

Vitlöksspäckad biff. Rapsolja, salt och peppar.
Hade svårt att välja potatis. Blev den vänstra till slut.

Toppa potatisblandningen med osten. Strö över vallmofrön o in i ugnen.
Apelsinsmakande…
Print Friendly, PDF & Email

2 tankar kring ”Ugnspotatis med brie & vallmofrön samt vitlöksspäckad biff

  1. Pingback: Sockerkaka med vallmo - matochbakverkstan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *