Janssons frestelse

Idag har vi avnjutit den här härligt krämiga Janssons frestelsen. Man kan givetvis göra den på traditionellt sett, varva potatis, lök o s v direkt i ugnsformen. Men prova gärna denna variant, om du inte redan har gjort det. Samma tillvägagångssätt som vid fransk potatisgratäng.
Koktid, 30 min
Ugn, 200 grader i cirka 20 min
12 st medelstora potatisar
3 st gula lökar
100 g ansjovisfilé
2 msk ansjovisspad, (eller ansjoviskryddad sillfilé)
5 dl grädde
1-2 dl mjölk
2 msk ströbröd
smör/margarin
salt/peppar
Skala och strimla potatisen, (jag brukar använda en potatisstrimlare-Juliana, el en matberedare, så strimlorna blir tunna och fina). Strimla löken supertunt.
Blanda alla ingredienser, utom ströbröd och smör/margarin, i en stor tjockbottnad kastrull. Låt blandningen sjuda sakta på låg temperatur tills det blir riktigt krämigt och potatisen känns färdig, ca 30 minuter. Passa noga och rör ofta samt sänk värmen efter hand, så blandningen inte fastnar i botten. Annars blir man ju galen, ha! Smaksätt med salt och peppar, (nu är det lättare att smaka av och få exakt rätt mängd salt och peppar). Lägg över allt i den smorda ugnsfasta formen. Så här lång kan man förbereda. Innan gratinering strör du över ströbrödet och ringlar/klickar smör över härligheten. Gratinera i mitten av ugnen tills den blir genomvarm och fått en fin yta, cirka 20 min på 200 grader.

Tips: Fördela blandningen i små portionsformar och grädda med något kortare gräddningstid.

Blanda alla ingredienser förutom ströbröd, smör och salt/peppar. Låt småputtra i cirka en halvtimma.

Häll över blandningen i en ugnsform.

Strö över ströbröd (jag använde asiatiskt ströbröd-Panko) och klicka el ringla över smör.

Efter cirka 20 min i ugn. Låt stå och stabba till sig en stund.

Knaprig och god!

Yummi!
Print Friendly, PDF & Email

3 tankar kring ”Janssons frestelse

  1. Kim

    Den ser fantastiskt god ut. Är på janssons-span på matbloggar, och hittade din här. Mums.Hur blev det med panko? Har en påse hemma som jag tänkte testa på Janssons.

    Svara
  2. Mat- och bakverkstan

    Tur att mitt vanliga ströbröd var slut, kommer aldrig använda vanligt strö mer till Jansson. Panko äger!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *