Köttbullar

 
Köttbullar i stora lass är brukligt inför julen, så även här. Jag har skrivit upp två receptvarianter, samma innehåll men på olika mängd färs. Egentligen är det ju omöjligt att precisera hur mycket man använder av varje ingrediens, det hela hänger på att smaka sig fram, (innan man har i färsen förstås, bläää)! Den viktigaste ingrediensen är i mitt tycke, kalvfond. Kryddpeppar tycker jag är gott, men inte resten av familjen, så därför är det inga regelrätta julköttbullar i detta recept, tyvärr.
Häromdagen gjorde jag köttbullar på 2,5 kg färs, (mer än 100-talet köttbullar, tappade räkningen förstås).
 
Ugn, 200 grader i cirka 20-25 minuter
 
Ingredienser till 500 g färs (cirka 25 st)
500 g bland- el fläskfärs
1 st ägg
1 dl mjölk, 3%
1 dl ströbröd
1 tsk dijonsenap
2 msk kalvfond
1 st gul lök
1 tsksalt
1 tsk svartpeppar
 
Blanda ihop ägg, mjölk, ströbröd, senap, kalvfond, lök, salt och peppar i en bunke. Låt stå i cirka 10 minuter, så det tjocknar till lite. Kör gärna sönder alltsammans med en stavmixer, på så sätt minimerar man löken helt och hållet. Alternativet är att man finhackar löken, eller försteker den i lite smör så den blir mjuk och fin. Man vill ju inte att små lökbitar sticker ut ur köttbullarna! Tittut! Smaka av blandningen och krydda med mer salt och peppar om du vill.  
Tillsätt blandningen i köttfärsen och blanda noggrant. Rulla smeten till cirka 25 st köttbullar.
Lägg de färdigrullade köttbullarna på bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Stek i ugnen i cirka 20-25 min tills de är genomstekta och krispiga på ytan.
 
Ingredienser till 2,5 kg färs (mer än 100 st)
1,5 kg bland- el fläskfärs
3 ägg
2-3 dl mjölk, 3%
3 dl ströbröd
5 tsk dijonsenap
10 msk kalvfond
3 st gul lök
3-4 tsk salt
3-4 tsk svartpeppar
 

Krydd- och lökblandningen.
 
Klara för ugnen.
Några som är färdiga.
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *