Köttfärsbiffar i gräddsås

Den här vardagsrätten hamnar i kategori ’Favoriter’ x 100. Busenkel och innehåller mina favoritkryddor (timjan och rosmarin). Tummen upp!

Man gör en ”jättebiff” direkt i stekpannan, plattar ut den och delar den i valfritt antal bitar (jag brukar dela i 8 bitar). Steker varje bit på båda sidorna och sedan gör man såsen direkt i pannan. Allt får sedan puttra ihop och redas på slutet.


Ingredienser
800 g blandfärs
1 dl vatten
1 ägg
1 msk potatismjöl
2 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
salt
peppar

Gräddsås
3 dl köttbuljong (=3 dl vatten och buljongtärning)
3 dl grädde
1 msk svart/vinbärsgelé
soja
salt
peppar
ev Maizenaredning
(tillsätt gärna torkade tranbär eller enbär i såsen)

Blanda färsen med alla ingredienser. Forma smeten till en rund boll. Hetta upp olja i en stekpanna och platta ut färsen, långt upp mot kanterna på stekpannan, (färsen krymper allt eftersom). Färsen kommer att vattna ur sig, dels för att färsen innehåller vatten och dels för att man kyler ner pannan med så mycket färs på en gång. Försök ev hälla av lite vätska, men det är inget måste. Dela den tillplattade biffen i åtta lika stora delar och stek dem på båda sidor. De behöver inte bli helt genomstekta för de ska puttra ihop med såsen. Blanda ingredienserna till såsen och häll över blandningen i pannan. Låt puttra i 10 minuter. Gör en redning, (jag brukar sikta över Maizena när jag inte orkar göra en redning. Det brukar gå vägen).

Blanda alla ingredienser med färsen.Forma färsen till en stor boll.Hetta upp olja i en stekpanna och platta ut färsbollen.

Dela i valfritt antal bitar, (åtta är lagom tycker jag). Stek på båda sidor.

Häll över såsen och låt puttra i cirka 10-15 minuter.

Servera med kokt potatis och förslagsvis lingon eller gelé.SUPERDUPERGOTT!

Inspiration Kryddburken

Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Köttfärsbiffar i gräddsås

  1. Pingback: Ur arkivet vecka 17, Köttfärsbiffar i gräddsås | Matochbakverkstan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *