Macarons

Det som kännetecknar en macaron är den ”krage” som bildas när kakan reser sig från plåten, samt en slät och fin topp. För att få släta och fina macarons är det viktigt att man siktar mandelmjölet noggrant i en finmaskig sil. Väg noga angivna mängder nedan på en digitalvåg, så kommer det att gå vägen!

Grundrecept
Antal: 25 st dubbla kakor
Ugn, 125 grader i cirka 20 min

170 g florsocker (knappt 3 dl)
110 g siktat mandelmjöl
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
några droppar hushållsfärg (valfri färg) -jag valde röd.

Väg upp florsocker. Blanda med mandelmjölet och sikta genom en sil, alla klumpar ska bort!
Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum.
Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills det blir en jämn och fin smet.
Lägg bakplåtspapper på två stora ugnsplåtar. Häll smeten i en spritspåse. Spritsa ut rundlar knappt stora som 5-kronor och cirka 3-4 mm höga. Försök göra dem så runda du kan. Låt kakorna sedan vila på plåten i rumstemperatur i minst 45 minuter. Detta gör att ytan torkar till och slutresultatet blir bättre.
Sätt ugnen på 125 grader. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i cirka 20 min vardera. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, underdelen ska släppa från bakplåtspappret om man provar att lyfta kakan. Låt kakorna svalna. Spritsa smörkräm på hälften av bottnarna. Kakorna kan förvaras i kylskåp i upp till en vecka.

Grundrecept smörkräm

100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
några droppar valfri hushållsfärg, (jag valde röd).

Till mina hallonmacarons har jag tillsatt 2 msk hallonsylt till grundrecept smörkräm.

Jag hittade mandelmjöl på Coop. Vill du göra eget mandelmjöl så är det enkelt. Man skållar och skalar mandel och låter den torka lite. Sedan maler man den riktigt fint i mandelkvarn. Går även bra att mixa i matberedare, men mandelkvarn är att föredra för slutresultatet.

Jag använder engångsspritspåsar som jag köpt i mataffären. Om du använder engångssprits, klipp ett cirka cm-stort hål, d v s ingen tyll behövs.

Måste träna på att få släta ovansidor vid spritsning…. Tips någon?

Efter 20 min i 125 grader.

Så himla goda!!!
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *