Kål-i-grytan

En smidig vardagsrätt, en variant på kålpudding och kåldolmar.
Man behöver inte göra såsen vid sidan om. Man gör ”allt i ett”.

 

Min äldre syster berättade om kål-i-grytan när jag hade flyttat hemifrån, för mer än 20 år sedan. Sedan dess äter familjen kål-i-grytan med jämna mellanrum och den är alltid lika uppskattad.  

Ingredienser
500-800 g blandfärs
1/2 vitkålshuvud
1-2 gul lök
salt/peppar
köttbuljong
soya
redning (mjöl/vtn el maizena)

tomatpuré
svartvinbärsgelé

Skär bort roten på vitkålen och skär resten i mindre bitar. Hacka löken. Bryn kålen, på medelvärme, tillsammans med löken i en rejäl klick smör i stekpanna. Kålen ska bli mjuk och glansig. Lägg åt sidan. Bryn blandfärsen i stekpannan. Vänd ned kålen i färsen och blanda samman. Pudra över mjölet (en rejäl matsked). Tillsätt köttbuljong, tomatpuré, gele, salt/peppar och vattnet. Tillsätt lämplig mängd soya. Låt allt stå och puttra till sig en stund. Servera med kokt potatis, lingonsylt eller gelé. Såsen finns redan!

Bryn lök och kål för sig…

…och bryn blandfärsen för sig.

Tillsätt köttbuljong och pudra över mjölet.

Häll på vattnet och blanda i övriga ingredienser.

Tillsätt lämplig mängd soya. Låt puttra en liten stund på spisen.



Så där ja!



Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *