Cupcakes

Precis som en cupcake ska vara! En godsak som man måste unna sig emellanåt -och enkla och roliga att göra! Ännu roligare att bjuda på :o)
Jag tycker oftast att pappersformar blir flottiga/genomskinliga. De bästa formarna jag hittills provat har jag hittat på Lagerhaus. Formarna ser ut som ”aluminium”. De är ganska tjocka men böjliga. Inget flott här inte!

Ugn, 180 grader i cirka 20-25 minuter
Antal: 12 st

Grundrecept cupcakes
125 g smör
1 ägg
2 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver

Frosting (räcker till 12 st cupcakes)
2 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost (den feta)
rivet skal av 1 st citron
100 g smält vit choklad
1 dl florsocker

Cupcakesmet: Smält smöret, ställ åt sidan. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa ner ägget och mjölken i det smälta smöret. Blanda försiktigt samman det med de torra ingredienserna. Rör bara precis så att allt blandar sig. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i 180 grader i cirka 20-25 minuter (kolla med en sticka efter 20 min). Stickan ska vara ren. Ta upp dem ur plåten och ställ dem att svalna på ett galler innan det är dags att dekorera.

Frosting: Blanda alla ingredienser till frostingen. Vispa alltsammans med elvispen tills smeten tjocknat och går att spritsa. Jag brukar använda engångsspritspåsar, finns i mataffären.

Blanda det torra ingredienser för sig. Smält smöret och blanda med mjölk och ägg. Rör ihop alltsammans försiktigt.

Fördela smeten i 12 muffinsformar.

Efter cirka 20 min i ”min ugn”. Låt svalna helt på ett galler.

Perfekt!

Så lite fakta som jag letat fram på webben:
Muffins
Ordet muffin kommer från engelskan (alltså inte svenskt). Ordet betyder kaka eller mjukt bröd och i England är de just mjuka tekakor som rostas och äts med smör till frukost. I England är alltså muffins ett slags matbröd och inte alls söta små skapelser som äts till fikat. I Amerika kallas de för ”English muffin”.

I Sverige anses allt vara muffins som gräddas i pappersformar eller håliga plåtar (muffinsplåtar). Oftast anses muffins vara portionsbakad sockerkaka med någon smaksättning i. Det är också många som anser det vara skillnad mellan muffins man bakar hemma och muffins man får på fik, de kan ibland kallas ”Amerikanska muffins”. I Amerika är muffins nämligen inte portionsbakad sockerkaka, utan sättet att vispa ihop smeten och till viss del ingredienserna är helt annorlunda. Följden blir att de ”Amerikanska muffinsarna” får en mer kompakt form och är oftast saftigare. De behöver inte vara så söta och kan finnas i alla möjliga former, till kaffet, frukosten, lunchen, picknicken osv.

Cupcakes
Ordet kommer från Amerika, koppkakor d v s man bakade i koppar. Skiljer sig från muffins då de är sötare och lättare i konsistensen. Muffins är mera kompakta. Cupcakes har frosting och är dekorerade. Cupcakes är alltså en slags tårta fast i portionsstorlek. Serveras ofta som efterrätt.
Fakta: Utdrag ur, Heavenly cupcake

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *