Haremsgryta med kyckling och citron

Härliga fredag! Inspiration till kvällens mat har jag fått från en vän. En haremsgryta som hon lovordat. Nyfiken som jag är har jag ikväll testat receptet. Lite ovanliga ingredienser för mitt kök. Konstigt att man inte tror att ens man gillar kikärter eller matvete durum -men det gör han! Jag kan lova, att såsen kan man äta med sked. Det har min man intygat.

Om det finns intresse hos er läsare, har jag en idé om att provlaga åtminstone ett recept i veckan, eller varannan, som ni skickat receptet till mig på. Kanske en egen rubrik ”Testlagat”, med hänvisning till ”ursprungskocken”. Det kan vara vardagsmat, festmat, kakbak eller vad som helst som ni skulle vilja bidra med. Det kan vara ett beprövat påhittat recept eller något som ni hittat i tidningar eller på nätet o s v. Maila mig när som helst framöver på: veronican.vn@gmail.com

Receptet som min kompis Gabriella Selmosson tipsat mig om kommer ursprungligen från Arla
”En krämig gryta med fräsch smak från citron och lite sting av sambal oelek.”

4 kycklingfiléer, ca 500 g
2 vitlöksklyftor
Arla smör
1/2 tsk salt
2 1/2 dl Kelda Matlagningsgrädde 15%
1/2 hönsbuljongtärning
1 tsk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek (jag tog lite mindre)
1 msk honung
rivet skal och pressad saft av 1/2 citron
1 burk kikärtor
1/2 dl hackad persilja

Skär kycklingen i bitar.
Skala och grovhacka vitlöken.
Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna, tillsätt salt och vitlök.
Blanda grädde, buljongtärning, soja, sambal oelek, honung och citronsaft i en gryta.
Lägg i kycklingen och vitlöken.
Låt koka under lock ca 10 min.
Skölj kikärtorna och låt rinna av.
Rör ner citronskal, kikärtor och persilja.
Låt koka 2 min till.
Servera med couscous och svarta oliver. (Jag bytte ut couscous mot matvete durum).
Alla ingredienser framplockade.

Bryn kycklingbitarna och blanda ihop såsen i grytan.

Nyttigt och fräsch maträtt!
Bild från Arla.se
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *