Chokladbollar

Marsanpulver är hemligheten till dessa goda chokladbollar. Innehåller både havregryn och corn flakes, d v s de blir inte lika tunga som traditionella chokladbollar.

För det mesta skär jag och finfördelar ingredienserna i matberedaren. På så sätt blir det inga stora havregrynsflak i bollarna. Men det gör man som man vill.

8 stora/16 normalstora

Ingredienser
150 g smör
4 dl havregryn
2 dl corn flakes
2 dl strösocker
2 msk kakao
2 msk marsanpulver (snabbpulvret)
1 msk vaniljsocker
kokosflingor (el pärlsocker, strössel o s v)
en gnutta vatten el kaffe

Krama sönder corn flakes:en. Blanda de torra ingredienserna för sig i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna noggrant så alla smörklumpar försvinner helt och hållet. Tillsätt ev vätska, lite i taget. Blandningen ska inte kännas torr el falla isär. Smaka av och tillsätt ev mera kakao, vaniljsocker eller marsanpulver. Strö kokosflingor på en flat tallrik. Ställ chokladbollen i kokosen och ”ös över” kokos. Skaka av chokladbollen med lätt hand.

Chokladbollarna fick ”tummen upp” av barnen Zac, Hilda och Emma :o)

Här kommer ett bonusrecept på en annan variant som jag gjorde för längesen:

12 dl havregryn
4 dl strösocker
1 dl kokos
8 msk O´boypulver
300 g rumsvarmt smör
0,5 dl mjölk
0,5 dl kallt kaffe

Gör så här
Blanda alla torra ingredienser med smöret. Häll i kaffe och mjölk (tag ev lite mera, känn dig fram). Smeten ska vara ganska lös men inte för lös. Vispa sedan med elvisp tills havregrynen är smulade. Låt stå i kylskåp i cirka en timma. Rulla sedan till bollar och vänd dem i kokos. Ställ bollarna kallt. Jättegoda!

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *