Kanelbullar

Kanelbullens dag… En anledning att baka bullar
-eller en dag för alla bagerier att dra in en massa pengar? Strunt samma, gott är det!

Till nedanstående recept krävs det STORA kanelbulleformar. Våga inte ta små formar! Degen har otrolig jäskraft. De färdiga bullarna blir härligt luftiga, frasiga och smälter i munnen. Skiljer sig alltså något från traditionellt bullrecept.

Ugn, 175-180 grader i cirka 15 minuter
Antal: 25-30 st rejäla bullar

Ingredienser
3 dl röd mjölk
50 g jäst
4 stora ägg
1 st vaniljstång
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
100 g råsocker/rörsocker
0,5 tsk flingsalt
200 g rumstempererat smör
12-13 dl vetemjöl (ungefär, känn dig fram)

Fyllning
250 g rumstempererat smör
200 g råsocker/rörsocker
2 tsk malen kanel

ägg till pensling

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna försiktigt med en kniv. Hetta upp mjölen till 37 grader och vispa ut vaniljfröna i mjölken. Häll mjölken över jästen och rör i blandningen. Tillsätt äggen, kanel, kardemumma, ingefära, råsocker, salt och smöret. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen väl. Svårt att säga hur mycket mjöl som går åt, känn dig fram. Degen ska bli glatt och smidig, inte torr och knölig. Låt degen vila i cirka 15-20 minuter.

Fyllning: Rör samman ingredienserna till fyllningen. Använd ev en handmixer.

När degen har vilat kavlas den ut till en rektangel, cirka 50 x 40 cm. Använd så lite mjöl som möjligt när du kavlar. Bred sedan fyllningen över den utkavlade degen och rulla den till en rulle. Smöra/spraya ev bullformarna. Skär cirka 1 – 1,5 cm tjocka bitar/skivor och lägg i formarna. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30-35 minuter. Pensla därefter med uppvispat ägg (gärna med en skvätt mjölk i). Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-18 minuter beroende på hur stora/många bullar du valt att göra.

Glöm inte att dekorera de färdiga bullarna genom att ringla över florsocker utrörd i mjölk!

Arbeta degen väl.
Fyllningen
Kavla degen och bred på fyllningen.
Rulla degen och ta ut önskat antal bitar, 25-30 st tycker jag blir lagom. Lägg i STORA bullformar!
Ett gäng härligt frasiga bullar!
Jag vill tipsa om dessa STORA kanelbulleformar.
Print Friendly, PDF & Email

2 tankar kring ”Kanelbullar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *