Äppelpaj

En härlig paj till eftermiddagsfikat har väl aldrig suttit fel, så därför bjuder jag på det här goda pajreceptet. Nedan har jag valt äpplen, från vårt äppelträd, som jag pudrat med kanel. Man kan givetvis använda vilka bär eller frukter man vill. Om jag använder jordgubbar eller hallon brukar jag först pudra dem med ex-vis lite mjöl.

Ugn: 200 grader, tid 25-30 min

Pajbotten:
200 g smör
1,5 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Vispa smör och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt smör/sockerblandningen. Arbeta alltsammans, för hand, till en smidig deg. Tryck ut i en pajform (c:a 28 cm i diameter). Ställ in pajformen i kylskåpet, så åker inte kanterna ner när du sedan gräddar pajen. Under tiden pajen vilar i kylen gör du fyllningen.

Fyllning:
2 dl creme fraiche (jag brukar ta den tjockaste)
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl socker
1 ägg
Äpplen, 3-4 st beroende på storlek.
(alt 500 g jordgubbar + lite mjöl på bären)

Blanda ihop creme fraiche, vaniljsocker, socker och ägg i en skål. Skär äpplena i klyftor och pudra kanel över äpplena. Tag ut pajformen ur kylskåpet och lägg i äpplena i formen och häll creme fraiche-såsen över.

Grädda mitt i ugnen i knappt 200 grader, ungefär 25-30 minuter, beroende på ugn.

Tryck upp degen ända upp på kanterna.
Häll creme fraiche-såsen över äpplena (eller bären).
Servera pajen med vaniljsås (se separat recept).

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *