Vaniljsås, hemkokt

Det här behöver du:
5 dl mjölk, 3%
1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
7 äggulor
0,75 dl majsstärkelse (maizena)
25 g osaltat smör
2 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
2. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning (låt ej koka upp). Viktigt under uppvärmningen: Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
4. Tillsätt smöret och låt smälta under omrörning och kyl krämen i kylskåpet. (Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn).
5. Vispa grädden fast och vänd ihop med den kalla vaniljkrämen, till en fluffig sås.

Så där ja! Nu kan du glömma allt vad köpt vaniljsås heter för den här är verkligen god och har man gjort den några gånger så svänger man ihop den i ett nafs. Inget krångel här inte! Min vaniljstång ’Bourbon’ har jag köpt hos ’Kryddlandet’. Stången är odlad i Madagaskar. Det går förstås lika bra med vaniljstång från ICA :o)

Mjölk som kokar upp tillsammans med vaniljskal och frön.

Vispa äggulor, strösocker och maizena fluffigt.
Vispad grädde blandas med den kylskåpskalla vaniljkrämen.
Servera tillsammans med en bär- el fruktpaj. Njuuuut!
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *