Mumsig tacopaj i långpanna

Tacopajen är smidig på så sätt att man inte förgräddar pajdegen. Bara att kavla/trycka ut pajdegen i långpanna, fylla på med övriga ingredienser och sedan grädda i cirka 25-30 minuter. Räcker till många munnar. Eller så fyller man på med matlådor i frysen. Sedan använder jag ju förstås ”min egen” tacokrydda som är identisk med den köpta.
 
 
Deg
200 g smör/margarin
15-16 dl vetemjöl
8 tsk bakpulver
6 dl mjölk
 
Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt kylskåpskallt smör och smula för hand ihop tills det inte är några smörklumpar kvar. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Kavla ev ut degen litegrann och tryck sedan ut den i en långpanna, upp på kanten oxå.
 
Fyllning
1 kg blandfärs, cirka
taco kryddmix (motsvarande c:a 2 påsar)
2 förpackn krossade tomater
1 stor gul lök
 
Bryn blandfärsen i omgångar i stekpanna. Tillsätt tacokryddan, krossade tomater och finhackad rå gul lök. Låt alltsammans puttra en stund. Häll över köttfärsröran i långpannan.
 
Tacosås
5 dl creme fraiche, 34%
8 msk majonnäs
2-3 st pressade vitlöksklyftor
 
Blanda ihop ingredienserna till såsen och bred denna över köttfärsen.
 
Topping
Skiva 5 st tomater och fördela dem i jämna rader över tacosåsen. Strö på rikligt med riven ost.
 
Grädda tacopajen i  mitten av ugnen i 175 grader i cirka 25-30 minuter. Låt den sedan stå en liten stund innan servering.
 
Kavla/tryck ut degen i en långpanna.
Häll köttfärsröran i långpannan, bred på sås. Toppa med tomater och riven ost.
 
Print Friendly, PDF & Email

16 tankar kring ”Mumsig tacopaj i långpanna

  1. Mårtenssons kök

    Åh den är så god denna pajen, återkommande favorit vad gäller tacos här hemma.

    Svara
  2. Kickan

    Hej hej.. hoppas du ser detta och kan svara snart 🙂 .. jo jag tänkte göra denna paj på lördag då jag ska ha lite kalasande.. men måste undra, 8 tsk bakpulver i degen, stämmer det? Låter mycket men ska kanske vara så?

    Svara
    1. matochbakverkstan

      Oj! Svår fråga. Beror på hur hungriga alla är 🙂 Men ”måtta” normalbitar, så kan du lätt räkna fram ungefärligt antal bitar. Fyll ut med tillbehör, sallad, en bit gott bröd, ost o s v om du blir orolig att det inte ska räcka. Men som sagt, den räcker till ”många”. Lycka till! Kram

      Svara
    1. matochbakverkstan

      Hej! Nädå. Om det hade blivit det när jag gör pajen hade jag skrivit om receptet till förgräddning. Annars skulle jag glömma bort det till nästa gång, hi!
      Funkar utan förgräddning i min ugn. Lycka till, kram

      Svara
    1. matochbakverkstan

      Hej! Två låter lite lite. ”Se/tänk” långpannan framför dig o dela i tanken upp lagom stora bitar, så kan du räkna ut på ett ungefär. Jag har inte tillgång till långpanna i skrivande stund, då hade jag kunnat ge ett säkrare svar. Lycka till. Kram

      Svara
  3. jullan

    Hej! kan man förbereda denna? göra pajskalet och låta den stå framme någon timme innan gästerna kommer och sedan lägga i köttfärsröran och såsen? Eller kan man förbereda allt ihopa och låta den stå framme och sedan in i ugnen? Ska göra den till ikväll.

    Svara
    1. matochbakverkstan

      Hej! Lägg i fyllningen precis innan gräddningen.
      Själva pajdegen mår bra av att vila i en plastpåse i kylen några timmar, eller över natten.
      Jag skulle alltså göra ditt första alternativ, ”göra pajskalet och låta den stå framme någon timme innan gästerna kommer och sedan lägga i köttfärsröran och såsen”.
      Kram
      (Ursäkta sent svar, men jag läste inte kommentaren i tid).

      Svara
  4. Jenny Andersson

    Hej! Undrar om jag kan göra denna smarriga paj i för väg, frysa och sen ta upp och grädda i ugnen? Tänkte göra många pajer i folie formar och bjuda till kommande student!

    Svara
  5. Mathias Lindskog

    Hur många räcker en långpanna till? Cirkus 10 portioner? Ska ha 17- 20 pers på fest.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *