Freeeeedag!!!! Bara för det, så kommer här ett recept på världens bästa kantarellsås, i mitt tycke. Om man lider brist på färska kantareller, trots säsong, (så är det i mitt fall), så går det förstås bra med burkantareller, eller kantareller från frysdisken.
Till en rejäl kastrull med sås behövs följande:
400 g kantareller (färdigförvällda)
100 g smör
0,5-1 gul lök
2 dl vatten
0,5 dl kalvfond
1 msk balsamvinäger
3 dl grädde
1 msk tryffelolja
Redning efter tycke, (maizena utrört i kallvatten eller mjöl utrört i kallvatten)
Gör så här
Hacka löken och bryn den i smöret tillsammans med kantarellerna. Låt vätskan ”fräsa in” i kantarellerna, det börjar ”smälla” lite efter några minuter. Tillsätt vatten, kalvfond och balsamvinäger. Koka upp. Tillsätt grädde och låt koka upp igen. Red av såsen med maizena eller mjöl utrört i lite kallvatten. Salta och peppra och tillsätt eventuellt tryffelolja. Tryffeloljan lyfter såsen till höjderna, men går förstås att utesluta.
Servera med en god köttbit och lite andra smarriga tillbehör.
Vad blir det då till dessert? Ja, det tar vi någon annan gång, för den står i ugnen för stunden. Fortsatt trevlig fredagskväll, alla fina därute i cyber. Kramiz!
Ah, de där kantarellerna är så vansinnigt goda, speciellt de första som man käkar nu! Vi gjorde en omelett igår till lunch med kantareller och västerbottenost som blev så god!