Kantarellsås

Freeeeedag!!!! Bara för det, så kommer här ett recept på världens bästa kantarellsås, i mitt tycke. Om man lider brist på färska kantareller, trots säsong, (så är det i mitt fall), så går det förstås bra med burkantareller, eller kantareller från frysdisken.

Till en rejäl kastrull med sås behövs följande:

400 g kantareller (färdigförvällda)

100 g smör

0,5-1 gul lök

2 dl vatten

0,5 dl kalvfond

1 msk balsamvinäger

3 dl grädde

1 msk tryffelolja

Redning efter tycke, (maizena utrört i kallvatten eller mjöl utrört i kallvatten)

Gör så här

Hacka löken och bryn den i smöret tillsammans med kantarellerna. Låt vätskan ”fräsa in” i kantarellerna, det börjar ”smälla” lite efter några minuter. Tillsätt vatten, kalvfond och balsamvinäger. Koka upp. Tillsätt grädde och låt koka upp igen. Red av såsen med maizena eller mjöl utrört i lite kallvatten. Salta och peppra och tillsätt eventuellt tryffelolja. Tryffeloljan lyfter såsen till höjderna, men går förstås att utesluta.

Servera med en god köttbit och lite andra smarriga tillbehör.

Såsen har lagats i Halv-Åtta-Hos-Mig

Vad blir det då till dessert? Ja, det tar vi någon annan gång, för den står i ugnen för stunden. Fortsatt trevlig fredagskväll, alla fina därute i cyber. Kramiz!

Smarrigt värre!

 

Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Kantarellsås

  1. Mårtenssons kök

    Ah, de där kantarellerna är så vansinnigt goda, speciellt de första som man käkar nu! Vi gjorde en omelett igår till lunch med kantareller och västerbottenost som blev så god!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *