En variant av raggmunk är att grädda den i ugnsform. Smeten hälls i ugnsformen och det skivade rimmade fläsket läggs ovanpå, varefter den gräddas i ugn. Rätten äts med lingonsylt och ibland flytande grädde. På Öland kallas denna variant av raggmunk för lufsa och i Småland för råriven pannkaka. Raggmunk är Östergötlands landskapsrätt.
Ugn, 200 grader i cirka 1 – 1,15 tim
Ingredienser
8-10 st rå potatis, (mjölig sort)
2 gul lök
2 dl vetemjöl
3 dl grädde
1 ägg
1 msk salt
600 g rimmat fläsk
Skala potatisen och riv den grovt på rivjärnet. Skala och riv den gula löken på samma sätt och lägg över lök och potatis i en stor bunke. Tillsätt mjöl, grädde, ägg och salt och rör ihop alltsammans. Smeten ska inte vara rinnande, (tillsätt mera mjöl i så fall) utan så där lite ”lagom lös”. Ej fast!
Smöra en lagom stor ugnsfast form och bröa med skorpmjöl eller vetemjöl. Häll i smeten och lägg fläsket i bitar ovanpå. Lägg fläsket tätt-tätt, för fläsket drar ihop sig när det kommer in i ugnsvärmen. Grädda på nedersta falsen i ugnen i 200 grader i cirka 1 – 1,5 tim. Tag ut lufsan och låt vila en liten stund. Servera med grädde och lingon!
Allt man behöver! |
Blandas noga. |
En eller två ugnsformar. Vilket som, beroende på om man vill ha en tjockare el tunnare lufsa. |
Låt vila under folie i 10-15 minuter. |
Så jäddrans gott! |
Inspiration Kryddburken