Raggmunk i ugn – Lufsa

En variant av raggmunk är att grädda den i ugnsform. Smeten hälls i ugnsformen och det skivade rimmade fläsket läggs ovanpå, varefter den gräddas i ugn. Rätten äts med lingonsylt och ibland flytande grädde. På Öland kallas denna variant av raggmunk för lufsa och i Småland för råriven pannkaka. Raggmunk är Östergötlands landskapsrätt.

Lufsa är ett stående inslag i mitt kök sedan många år. Nu för tiden går det att få tag på mjölig potatis även på sommaren.
Första gången jag kom i kontakt med Lufsa var, för några år sedan, i personalmatsalen på mitt arbete. Här kommer receptet!
TILLÄGG, 150812: Samma mängd ingredienser som nedan med ett litet undantag:
8 rårivna potatisar och några nävar överbliven kall pressad potatis. Lade även till 1 dl extra grädde i smeten. Blev nästan ännu bättre att blanda kokt pressad potatis med råriven! Favvo!

Ugn, 200 grader i cirka 1 – 1,15 tim

Ingredienser
8-10 st rå potatis, (mjölig sort)
2 gul lök
2 dl vetemjöl
3 dl grädde
1 ägg
1 msk salt
600 g rimmat fläsk

Skala potatisen och riv den grovt på rivjärnet. Skala och riv den gula löken på samma sätt och lägg över lök och potatis i en stor bunke. Tillsätt mjöl, grädde, ägg och salt och rör ihop alltsammans. Smeten ska inte vara rinnande, (tillsätt mera mjöl i så fall) utan så där lite ”lagom lös”. Ej fast!
Smöra en lagom stor ugnsfast form och bröa med skorpmjöl eller vetemjöl. Häll i smeten och lägg fläsket i bitar ovanpå. Lägg fläsket tätt-tätt, för fläsket drar ihop sig när det kommer in i ugnsvärmen. Grädda på nedersta falsen i ugnen i 200 grader i cirka 1 – 1,5 tim. Tag ut lufsan och låt vila en liten stund. Servera med grädde och lingon!

Allt man behöver!
Blandas noga.
En eller två ugnsformar. Vilket som, beroende på om man vill ha en tjockare el tunnare lufsa.
Låt vila under folie i 10-15 minuter.
Så jäddrans gott!

Inspiration Kryddburken

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *